Wil je uit de kast komen? Dit zijn de beste manieren om dat te doen
Uit de kast komen kan erg moeilijk zijn. Je wil natuurlijk het liefste dat mensen je direct accepteren en je op je gemak stellen, maar je weet van tevoren niet altijd of dit ook echt gaat gebeuren. Uit de kast komen is daarom ook erg spannend. Wil je de grote stap zetten? Dit zijn onze beste tips voor je coming out.
Lees ook: Genderqueer: wat is dat?
Kies een rustig moment uit
Wanneer je het aan iemand wil vertellen, is het van belang om hier het juiste moment voor te kiezen. Doe het op een moment waarop de ander echt aandachtig kan luisteren en niet afgeleid kan worden. Doe het bijvoorbeeld terwijl jullie samen op de bank zitten met een kop thee. Doe het niet terwijl de ander ergens mee bezig is als dit kan. Want hierdoor kunnen ze soms minder goed luisteren. Maak ook aan hen duidelijk dat dit moment belangrijk voor je is, zodat ze weten dat ze even actief moeten luisteren.
Wees voorbereid op vragen
Als je uit de kast komt, is het logisch dat de ander vragen stelt. Ze zijn bijvoorbeeld benieuwd naar hoe je precies erachter bent gekomen, of je nu een partner hebt en als het om je genderidentiteit gaat: hoe nu verder. Bereid je daarom ook voor op deze vragen. Je hoeft niet altijd een perfect uitgedacht antwoord te hebben, want soms weet je het zelf ook niet precies. Maar wees in ieder geval voorbereid op een vragenstorm, want de kans is zeker aanwezig dat je die gaat krijgen.
Doe het bij voorkeur face to face
Moeilijk of spannende gesprekken kun je altijd het beste face to face doen. De ander kan daardoor het gesprek minder makkelijk ontwijken. Daarnaast kunnen jullie hierdoor ook elkaars lichaamstaal beter aflezen. De ander kan de emotie in je gezicht zien en jij kan aan hun gezicht aflezen wat ze ervan vinden zonder dat ze het echt zeggen. Door het gesprek op deze manier te voeren heb je hoogstwaarschijnlijk een veel productiever gesprek.
Maak de groep niet te groot
Het is niet gek om je coming out voor meerdere mensen te willen doen. Denk aan je ouders, broers en/of zussen of een groepje vrienden. Houd er hierbij wel rekening mee dat je de groep niet te groot maakt. Wanneer je je aandacht moet verdelen over te veel mensen, kan het gesprek uit de hand lopen. Daarnaast kan de groep te maken krijgen met een soort groepsdruk waarbij ze misschien niet alles durven te zeggen wat ze denken. In sommige gevallen zijn één op één gesprekken het beste, maar als je het graag in groepsverband wil doen, maak dan je gastenlijst niet te lang.
Laat je nooit uit de kast pushen
Tot slot is er eigenlijk maar één hele belangrijke tip als het op uit de kast komen aankomt: doe het wanneer jij er klaar voor bent. Je coming out doe je tenslotte voor jezelf. Laat je dus niet door iemand uit de kast jagen als jij nog niet zover bent. Je coming out is het waard om op te wachten. En als je er wel klaar voor bent, doe dit dan op een manier die voor jou prettig voelt. Praat rustig en leg dingen uit waar nodig.