Heteroseksueel: wat is dat?
Binnen de LHBTIQ+ gemeenschap zijn er verschillende identiteiten waarmee mensen zich identificeren. Eigenlijk iedere identiteit kan binnen de queer gemeenschap vallen, behalve heteroseksualiteit. Maar waarom is dat eigenlijk zo en wat betekent het om heteroseksueel te zijn? Wij leggen het uit.
Lees ook: Homoseksueel: wat is dat?
Wat is heteroseksualiteit?
Heteroseksualiteit is wanneer je op het tegenovergestelde geslacht valt. Dus een heteroseksuele man valt op vrouwen en een heteroseksuele vrouw valt op mannen. Mensen die heteroseksueel zijn vallen alleen op het andere geslacht en dus niet op meerdere genders of geslachten. De term hetero komt van het Latijn, het betekent 'ander'.
Waarom is heteroseksualiteit geen onderdeel van de LHBTIQ+?
De LHBTIQ+ gemeenschap is heel divers. Vrijwel iedere seksuele identiteit valt hieronder. Eigenlijk valt iedereen die niet hetero is onder deze gemeenschap. Maar waarom vallen hetero's er eigenlijk buiten? Dit heeft helemaal niks met exclusie te maken. Het is juist erg inclusief. Heteroseksualiteit wordt namelijk al sinds het begin der tijden gezien als de norm. Mensen worden geboren met de verwachting dat ze hetero zullen zijn. Iemand die hetero is, wijkt niet af van de norm en hoeft daardoor dus ook niet uit de kast te komen. Onder de LHBTIQ+ gemeenschap vallen dus eigenlijk alle identiteiten die wel van de norm afwijken. Verder is discriminatie een factor die meespeelt. In veel landen is homoseksualiteit verboden en soms ook strafbaar. In de meeste landen kunnen homoseksuele stellen nog steeds niet trouwen of kinderen adopteren. Mensen die heteroseksueel zijn, hebben nooit te maken gekregen met wetgeving die hen ervan weerhoudt om te trouwen met wie ze willen. Er is geen sprake van onderdrukking. Om deze reden valt heteroseksualiteit dus niet onder de queer gemeenschap. Heteroseksualiteit is de norm en dus hebben ze geen ondersteuning of activisme nodig om acceptatie te verkrijgen. Dit hebben ze altijd al gehad. Dit is uiteraard geen waardeoordeel. Heteroseksueel zijn, kan een privilege zijn in deze zin. Heterofobie bestaat simpelweg niet.
Heteroseksueel of heteroromantisch?
Ondanks het feit dat iemand die heteroseksueel is niet queer is, kunnen er uitzonderingen gemaakt worden. Er kan namelijk onderscheid gemaakt worden tussen heteroseksualiteit en heteroromantiek. Iemand die heteroromantisch is, hoeft niet per se heteroseksueel te zijn. Wat dit wil zeggen is dat er een onderscheid is tussen op wie je valt in een seksuele context en in een romantische context. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld aseksueel zijn maar wel heteroromantisch. Sommige mensen zijn biseksueel maar heteroromantisch. Dit kan je plekje vinden in de queer gemeenschap lastig maken. Hoor je er dan wel echt bij? Absoluut! Biseksuelen die relaties hebben met het andere geslacht zijn bijvoorbeeld ook net zo welkom in de queer gemeenschap als homoseksuele stellen. Het gaat uiteindelijk voornamelijk om acceptatie en inclusie.