Queer: wat is dat?
Anno 2023 heb je de term 'queer' vast wel eens voorbij horen komen. En we weten allemaal dat het iets te maken heeft met de LHBTQIA+ community, maar wat dan precies? Dat blijft voor veel mensen een vraag. Daarom leggen wij je uit wat queer precies betekent.
Queer betekenis
Je hebt de term vast wel eens voorbij horen komen, maar wat is hier nou precies de betekenis van? Queer betekent letterlijk 'vreemd' in het Engels. Hoewel het een vrij nieuwe term lijkt, werd deze in de jaren 80 al voor het eerst gebruikt. Queer werd vooral gebruikt door mensen die zich niet konden vinden in het ouderwetse 'hokjes-denken', wanneer het ging om seksuele geaardheid en geslacht. Hieruit is ook de afkorting LHBTQIA+ ontstaan, waarvan de q staat voor queer.
Wat is queer?
Goed de letterlijke betekenis weet je nu, maar wat is queer nou echt en wanneer identificeert iemand zich als queer? Eigenlijk is er wat dat betreft niet zoveel veranderd sinds de jaren 80. Queer wordt voornamelijk gebruikt door mensen met een brede seksuele of genderidentiteit. Dat houdt in dat iemand zich niet wil identificeren als iemand met een vaste gender- of seksuele oriëntatie. Meestal willen mensen zich dan niet identificeren met iets wat heteroseksueel of cisgender is.
De q van queer
Zoals we eerder al zeiden staat de q uit de afkorting LGBTQIA+ dus voor queer. Toch staat deze q niet enkel voor deze term. Hij kan namelijk ook staan voor 'questioning'. Dat betekent dat je nog twijfelt over je seksuele oriëntatie en dit heeft dus weer een andere definitie dan queer. De gehele afkorting LGBTQIA+ staat voor lesbisch, homo, biseksueel, transgender, queer of questioning, interseke en aseksueel. Het plus symbool staat voor de rest van de community waarbij mensen op allerlei andere mogelijke manieren zichzelf kunnen identificeren.
Wanneer ben je queer?
Queer ben je dus als jij niet het idee hebt dat jij je kan identificeren met een vaste gender- of seksuele oriëntatie. Uiteindelijk bepaalt niemand voor jou of je queer bent of niet. Dit bepaal je namelijk helemaal zelf. Het gaat hierbij niet zo zeer om de term, maar meer om waar jij je goed bij voelt. Het kan dus ook zo zijn dat je hier nog niet helemaal uit bent. Daarbij kan het zelfs zo zijn dat je gevoel met de tijd verandert, omdat je toch denkt dat een andere term beter bij je past. Hier kan je alleen maar zelf achterkomen. En misschien identificeer jij je met geen van de termen. Ook dat is natuurlijk helemaal oké, want daar staat het plus symbool tenslotte voor.