Cisgender: wat is dat?
Binnen het hele onderwerp gender zijn er veel nieuwe termen die onze kant op komen vliegen. Het is dan ook niet gek dat we hier af en toe wat verwarring door ervaren. Het is ook veel nieuwe informatie. Een term die voor veel mensen waarschijnlijk nieuw is, is cisgender. Wij leggen je uit wat dit betekent!
Lees ook: Deze dingen herken jij als je de enige queer persoon bent in je vriendengroep
Wat is cisgender?
De term cisgender klinkt misschien lastig, maar het is eigenlijk heel simpel. Als je een cisgender vrouw bent, betekent dit dat je bij je geboorte bent bestempeld als vrouw aan de hand van je geslachtsorganen, en dat je je hier ook mee identificeert. Voor een cisgender man geldt precies hetzelfde. Jouw lichamelijke geslacht en gender identiteit sluiten dus op elkaar aan. Meer dan dat is het eigenlijk niet. Cisgender is in die zin het tegenovergestelde van transgender, wat inhoudt dat je je niet identificeert met je lichamelijke geslacht.
Hoe weet je of je cisgender bent?
De meeste mensen die cis zijn, zullen niet heel veel stilstaan bij hun genderidentiteit. Je wordt je hele leven al gezien en behandeld als het gender waarmee je je identicifeert, dus voel je hier ook geen ongemak over. Mensen die wel twijfelen aan hun genderidentiteit, krijgen vaak te maken met genderdysforie. Dit betekent in het kort dat je je niet comfortabel voelt in je lichaam, omdat de eigenschappen van je lichaam niet overeenkomen met hoe je je voelt. Een transgender man voelt zich bijvoorbeeld niet comfortabel met het feit dat hij borsten heeft. Om deze reden laten veel trans mannen deze dan ook verwijderen.
Is het woord cisgender negatief?
Wanneer er discussies plaatsvinden over de term cis, wordt de term nog weleens gezien als iets negatiefs. Het wordt door sommige mensen gezien als overbodig om mensen die zich identificeren met hun geslacht, een label te geven. Maar eigenlijk is het juist wel erg nuttig. Er is natuurlijk ook een woord voor hetero, wat als de norm wordt gezien. Voor mensen die de norm zijn op het gebied van gender is dit nu ook het geval. Hiermee wordt er meer bewustzijn gecreëerd voor de discussie rondom gender en de verschillende identiteiten die iemand kan hebben. Wanneer iemand jou bestempelt als cis (als je dit ook daadwerkelijk bent) is hier helemaal niks mis mee. Er is niks beledigends aan. Er wordt hier simpelweg mee benoemt dat je geboren bent als man of vrouw, en je ook zo voelt. That's it.