Biseksueel: wat is dat?
In de afkorting LHBTIQ+ staat als derde letter de letter B. Deze staat voor biseksualiteit. Biseksualiteit komt veel voor in de queer gemeenschap. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Wij leggen het uit.
Lees ook: Dit is wat jouw plek in het gezin zegt over je date-leven
Wat is biseksualiteit?
Biseksualiteit houdt in dat je op meerdere geslachten of genders valt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat een biseksuele man zich aangetrokken kan voelen tot zowel mannen als vrouwen. Maar dit is niet de enige manier waarop je bi kan zijn. Biseksualiteit wordt namelijk vaak aangezien voor een seksualiteit waarbij je op twee geslachten valt: mannen en vrouwen. En alhoewel dit voor veel mensen het geval is, is dit niet de enige optie. Als je biseksueel bent, betekent dit dat je op meerdere genders valt, niet per se alleen op twee. Het kan ook zo zijn dat je je aangetrokken voelt tot drie genders of zelfs tot iedereen. Biseksueel betekent dus niet per se twee. Iemand die bi is kan bijvoorbeeld ook op non-binaire mensen vallen.
Het verschil tussen biseksueel en panseksueel
Biseksuelen en panseksuelen worden vaak door elkaar gehaald. De twee geaardheden hebben veel overlap, maar zijn wel echt anders. Iemand die biseksueel is, valt namelijk niet per se op alle genders. Iemand die panseksueel is, maakt geen onderscheid hierin en kan zich aangetrokken voelen tot iedereen. Iemand die bi is, heeft vaak een voorkeur voor een bepaald gender, terwijl een pan persoon dit meestal niet heeft. Er zijn niet echt strenge regels die bepalen wanneer iemand bi of pan is. Toch is het voor veel mensen prettig om zelf te bepalen bij welk label ze zich prettiger voelen.
Bifobie en stereotypes
Als je biseksueel bent, krijg je helaas te maken met bepaalde vooroordelen die mensen hebben over biseksualiteit. Een voorbeeld hiervan is dat mensen bijvoorbeeld aan je vragen of je geïnteresseerd bent in trio's. Sommige biseksuelen zijn hier zeker in geïnteresseerd, anderen niet. Het is niet erg om hiernaar opzoek te zijn, maar aan een bi persoon vragen of ze dit willen, puur omdat ze bi zijn, is een beetje naar. Hiermee wordt biseksueel zijn namelijk geseksualiseerd en weggecijferd als puur een seksueel ding. Je geaardheid is natuurlijk meer dan alleen met wie je het bed deelt. Daarnaast roept het ook de gedachte op dat bi mensen ook poly, wat inhoudt dat ze meerdere partners willen. Ook dit kan, maar is zeker niet altijd aan de orde.
Andere stereotypes over biseksualiteit zijn dat bi mensen sneller vreemdgaan, dat het een fase is of dat ze het puur doen voor aandacht. Je geaardheid wordt bestempeld als een experimentele fase. En dat is het voor de meeste mensen zeker niet! Het is dus altijd belangrijk om mensen te onderwijzen over wat biseksualiteit is, zodat vervelende vooroordelen en bifobie de wereld uit geholpen kunnen worden.
Lees ook: Een échte dealbreaker op het gebied van daten: alles over ‘the ick’