Panseksueel: wat is dat?
Op het gebied van de LHBTQI+ gemeenschap, lijkt het af en toe alsof de afkorting steeds langer wordt. Dit is zeker waar, aangezien steeds meer labels van elkaar worden onderscheiden. Dit maakt het voor veel mensen makkelijker om een label te vinden dat echt bij ze past. Maar wat betekenen ze nou allemaal. Panseksueel bijvoorbeeld. Wij leggen het uit.
Lees ook: Non-binair: wat is dat?
Wat is panseksualiteit?
Panseksualiteit is een seksuele geaardheid waarbij je op alle geslachten/genders valt. Iemand die panseksueel is, zou dus technisch gezien op iedereen verliefd kunnen worden, ongeacht hun genderidentiteit of geslacht. Mensen die panseksueel zijn, zien het geslacht van hun partners niet als een meespelende factor wanneer ze gevoelens voor iemand krijgen of iemand aantrekkelijk vinden. Hierdoor hebben panseksuelen meestal ook geen voorkeur voor een bepaald geslacht tijdens het daten. Panseksualiteit wordt ook vaak gezien als genderblind. Wat iemands gender is doet er dus totaal niet toe wanneer een panseksueel persoon gaat daten. Je valt dus als het ware op de persoon en hun persoonlijkheid. Dit wil niet zeggen dat hun uiterlijk geen rol speelt, maar welke geslachtsdelen iemand heeft, dat boeit eigenlijk niet zo veel.
Wat is het verschil tussen pan en bi?
Biseksualiteit en panseksualiteit worden vaak door elkaar gehaald. Dit is op zich niet gek, aangezien er veel overlap is tussen de twee. Iemand die zich identificeert als bi, kan net als iemand die pan is, op alle geslachten en genders vallen. Maar dit is niet altijd het geval. Bi personen kunnen bijvoorbeeld ook enkel op mannen en vrouwen vallen of alleen op vrouwen en non-binaire mensen. Iemand die pan is, maakt hier geen onderscheid tussen, een bi persoon wel. Zoals we eerder al zeiden heeft een pan persoon vaak geen voorkeur voor een bepaald gender wanneer ze daten, een bi persoon heeft dit vaak wel. Dit is niet altijd het geval, maar voor veel bi mensen is er zeker sprake van een voorkeur. Iemand die bi is, is dus niet per se genderblind zoals een pan persoon dit kan zijn.
Het label panseksueel stamt in deze zin dan ook een beetje af van het label biseksueel. Panseksualiteit is een vorm van biseksualiteit die de term wat specifieker maakt. Biseksualiteit is hiermee ook een soort parapluterm. Het label waar jij je mee wil identificeren is dan dus ook volledig aan jou. Er is hier geen sprake van goed of fout.
Stereotypes over panseksueel zijn
Panseksuelen ervaren veel van dezelfde stereotypes die biseksuelen ervaren. Bijvoorbeeld dat ze eerder vreemd zouden gaan of geen keuzes kunnen maken. En dan is er natuurlijk nog de grapjes over pannen. Bij deze: nee, mensen die panseksueel zijn voelen zich niet aangetrokken tot pannen!