Darmkrampen: wat kun je ertegen doen?

Lichaam door Juliët

Ken je dat gevoel van een opgeblazen buik? Alsof je een ballon bent die elk moment op knappen staat. Daarbij krijg je vaak ook nog eens te maken met enorme darmkrampen. Een heel ongemakkelijk en vooral pijnlijk gevoel. Maar hoe ontstaat dit en kun je er wat tegen doen? Wij zetten een aantal mogelijke oorzaken voor je op een rijtje.

Mogelijke oorzaken darmkrampen

 

1. Stress

Stress is simpelweg een veelvoorkomende oorzaak van darmkrampen. Misschien heb je wel eens gemerkt dat je vlak voor een toets of een sollicitatie het gevoel hebt dat je zenuwachtig bent en nodig naar het toilet moet. Stress zorgt ervoor dat jouw darmen alles zo snel mogelijk proberen af te scheiden. Je lichaam probeert zich zo in te stellen dat je voor een langere tijd niet naar het toilet kan gaan, terwijl dit eigenlijk meestal niet het geval is. Maar wat kun je hier nou tegen doen? Je kan natuurlijk moeilijk niet naar het toilet gaan. Probeer in ieder geval hooguit twee keer te gaan en daarnaast vooral te leren ontspannen. Je zou bijvoorbeeld een kop rooibosthee kunnen nemen, want die kan voor wat verlichting zorgen.

 

2. 'Verkeerd' voedsel

Zodra je iets eet wat erg vettig is of erg pikant in combinatie met snel eten, kan je darmwand beschadigen. Hierdoor kun je buikkrampen of darmkrampen krijgen. Je krijgt last van winderigheid, diarree en vooral veel krampen. Vaak verdwijnen deze symptonen na een paar dagen vanzelf. Het is belangrijk om goed te blijven drinken, want zo voorkom je dat je uitdroogt. Als je heel veel zin hetb in wat eten. Kies dan voor een kleine portie, want zo hebben jouw darmen de tijd om kleine hoeveelheden voedsel te verwerken.

 

3. Voedselallergie

Het kan natuurlijk zijn dat je een allergie hebt voor bepaald voedsel. De ene voedingsstoffen kun je net wat beter verdragen dan anderen. Denk aan bijvoorbeeld lactose. Als je lactose-intolerant bent, kun je niet goed tegen de suiker lactose die van nature in melkproducten voorkomt. Stel je neemt een keer eten of drinken waar lactose inzit, dan kun je hier erge krampen van krijgen. Vermoed je dat je overgevoelig of allergisch bent voor bepaalde stoffen of producten? Neem dan contact op met een dokter of diëtist. Die kan helpen ontdekken waar jij precies gevoelig voor bent en wat je er tegen kunt doen.

 

4. Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Heb je wel eens gehoord van PDS? Dit is het Prikkelbare Darm Syndroom. Je hebt vaak last van darmkrampen in combinatie met veel naar het toilet gaan. De ene keer kun je echt niks kwijt en de andere keer volop. Je darmen zijn van slag. Ze maken de ene keer heel veel bewegingen en de andere keer helemaal niet. Wanneer het niet helemaal duidelijk is wat er met jouw darmen aan de hand is, wordt er vaak de diagnose PDS gesteld. Helaas zijn er nog geen concrete oplossingen voor deze darmkrampen.

 

Wat kun je het beste doen?

Nu we de mogelijke oorzaken besproken hebben, is het tijd om te kijken wat we nou het beste kunnen doen. Er zijn een aantal mogelijkheden. Zo zou je de straal van een warme douche op je buik kunnen richten of je pakt een lekkere warme kruik. Ook zou je paar glazen lauw water kunnen drinken. Misschien niet het meeste lekkere, maar het werkt laxerend. Daarnaast zou gemberthee ook heel goed kunnen helpen, want je vochtgehalte blijft op pijl en je darmen raken ontspannen. Hopelijk werken een van deze tips!