Prrrt, prrrt! Winderigheid: wat doe je eraan?
We laten er allemaal weleens een: een scheet. Soms lijken we alleen aan de gang te blijven en staat het hele huis blauw. Ook soms last van winderigheid? Wij zochten uit wat het is, waardoor het komt én wat je eraan kunt doen!
Een paar lekkere knalruften laten, kan heerlijk opluchten. Sterker nog: het is nodig om darmgassen kwijt te raken. Daarom laten we dagelijks, vaak ongemerkt, zo’n tien winden. Soms blijft het alleen niet bij tien, maar zijn het er wel dertig of veertig. We spreken dan van winderigheid.
Klachten
Iedereen heeft gas in zijn darmen. Dat komt daar door het inslikken van lucht, door verteringsprocessen in de darmen waar gas bij vrijkomt, en doordat je bloed wat gassen afgeeft aan je darmen. Om dit gas kwijt te raken, laat je zo’n tien keer op een dag een scheet. Wie last heeft van winderigheid, laat er zo’n dertig tot veertig. Daarnaast gaat die winderigheid gepaard met klachten als een rommelig en opgeblazen gevoel in de buik en darmkrampen. Maar niet alleen daarom is winderigheid een irritant probleem. Soms laat je namelijk winden zonder er controle over te hebben, waardoor je last kunt krijgen van schaamte. En wie dan probeert de gassen toch in te houden, zal de klachten alleen maar verergeren.
Oorzaak
Je kunt door een aantal dingen last krijgen van winderigheid. Een belangrijke oorzaak is te veel lucht doorslikken, wat bijvoorbeeld makkelijk gebeurt als je rookt, veel kauwgum kauwt of door een rietje drinkt. Ook te snel praten, eten en drinken en hyperventileren zorgt voor extra gasvorming, wat weer kan leiden tot winderigheid.
Tips
Een andere factor die een rol speelt bij het laten van veel winden, is het binnenkrijgen van eten en drinken waar veel lucht in zit (zoals omelet, brood en bier) of het eten van voedsel dat niet helemaal goed verteerd kan worden door de dunne darm (zoals uien en peulvruchten). In het laatste geval komt de voeding terecht in de dikke darm. Hier wordt het door het darmflora vergist, waardoor er extra gas wordt gevormd. Daarnaast kunnen onder andere laxerende middelen en vezelpreparaten voor winderigheid zorgen. Tot slot zijn andere klachten of aandoeningen een mogelijke boosdoener. Hierbij kun je denken aan lactose-intolerantie, het prikkelbaredarmsyndroom, verstopping (constipatie), glutenintolerantie en darmziekten als cröhn.
Tips
Winderigheid is niet gevaarlijk en je kunt ook zeker een aantal dingen doen om de kans erop te verkleinen. Om extra gasvorming te voorkomen, is het belangrijk rustig te eten en te kauwen, geen maaltijden over te slaan en niet te veel te praten als je eet. Daarnaast is het verstandig om niet te veel producten te eten die de gasvorming stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan prei, koolzuurhoudende dranken en peulvruchten. Ook kauwgum kauwen en roken veroorzaakt gasvorming, dus probeer die twee dingen niet meer te doen. Tot slot kun je winderigheid voorkomen door gevarieerd en vezelrijk te eten. Bouw het vezels eten wel voorzichtig op: een teveel aan vezels in één keer, kan weer verstopping veroorzaken. Drink ook in ieder geval twee liter per dag als je het aantal vezels gaat opbouwen.
Heb je weleens last van winderigheid? Zo ja, wat doe je dan?
Naar de dokter?
De winderigheid zelf is onschuldig en hiervoor hoef je dus niet naar de dokter. Als er echter bloed bij je ontlasting zit, je last blijft houden van buikpijn, anders gaat eten of gewicht verliest, is het verstandig naar de dokter te gaan. Die kan je dan verder onderzoeken of je hiervoor een verwijzing geven. Ook als de winderigheid aan een andere klacht is gerelateerd (zoals cröhn), dient die klacht natuurlijk wel behandeld te worden.
Heb je weleens last van winderigheid? Zo ja, wat doe je dan?