Goed smeren! Zo vind je een goede zonnebrand zonder (te veel) troep
Zodra het zonnetje fel schijnt, pakken we onze trouwe fles zonnebrand erbij. Jezelf insmeren is heel belangrijk om je huid te beschermen. Maar wist je dat sommige soorten zonnebrandcrèmes helemaal niet zo goed zijn voor je lichaam? In veel zonnebrand zitten namelijk onnodige ingrediënten waar je huid niet zo blij van wordt. Op déze dingen moet je letten.
Lees ook: Waarom je ook in de herfst dagelijks zonnebrandcrème wilt gebruiken
Je huid beschermen
Huh, kan zonnebrand slecht voor je zijn? Ja zeker! Dat betekent niet dat je je fles sunscreen thuis moet laten als je een middagje gaat zonnen, want dat is nóg slechter voor je huid. Toch kan het geen kwaad om je zonnebrand eens goed onder de loep te nemen. Je gebruikt het immers iedere dag (tenminste, dat is wel de bedoeling!) en daarnaast gebruik je er ook veel van. In veel zonnebrandcrèmes zitten vaak chemicaliën die niet per se goed zijn voor je huid of lichaam. Dan kun je smeren wat je wil, maar het is wel zo fijn als je je huid ook écht beschermt.
Chemische filters
Zonnebrand functioneert als een filter tegen de ultraviolette straling. Daar zien we twee soorten filters: fysisch en chemisch. De laatste variant wil je vooral vermijden. Deze filters kunnen namelijk in je huid trekken, waardoor de ultraviolette straling ook wordt geabsorbeerd. Deze chemische filters kunnen je huid beschadigen en je hormoonhuishouding verstoren. De ingrediënten van zonnebrandcrèmes moeten aan bepaalde Europese wetten voldoen om goedgekeurd te worden. De aanwezige hoeveelheden zouden zo minimaal zijn, dat ze geen schade kunnen aanbrengen. Toch wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar bepaalde chemische filters, dus wij nemen liever het zekere voor het onzekere.
Oxybenzone en andere filters
Deze chemische filters kun je herkennen aan de namen homosalate, ethylhexyl salicylate, octocrylene, avobenzone, oxybenzone, octinoxate en octisalate. Een hele mond vol, maar die ingrediënten wil je dus vermijden. En ja, dat is lastig, want vooral oxybenzone is niet goed voor je en is in veel producten te vinden. Zo kan vooral dit ingrediënt de hormoonhuishouding flink verstoren en kan het een allergische reactie veroorzaken, zoals irritaties aan de huid.
Fysische filters
De fysische filters zorgen ervoor dat de uv-straling niet door je huid wordt opgenomen. Dat is goed, want daardoor creëer je als het ware een laagje boven op de huid, wat de zon tegenhoudt. Deze filters zijn gemaakt van tinosorb, titaandioxide en/of zinkoxide. Het nadeel is echter wel dat dit soort zonnebrand vaak een witte waas achterlaat. Om dat tegen te gaan, wordt er steeds vaker gebruikgemaakt van nanodeeltjes. Om een lang, ingewikkeld verhaal kort te houden: de deeltjes binnen de zonnebrand zijn zodanig verkleind (nano), waardoor ze makkelijk te smeren zijn en je minder last hebt van een witte waas. Kleine disclaimer: niet iedereen is even enthousiast over nanodeeltjes, omdat ze makkelijker zouden worden opgenomen door je huid en wellicht bepaalde negatieve gezondheidseffecten met zich mee kunnen brengen. Mocht je dus op zoek gaan naar nieuwe zonnebrand, dan zou je je daar nog in kunnen verdiepen.
Nieuwe zonnebrand
Nu je weet welke ingrediënten je wilt vermijden, kun je op zoek naar een goede zonnebrand. Ga voor een natuurlijke variant waar de chemische filters niet in zitten en vermijd daarbij met name oxybenzone. Check in de winkel of online de ingrediënten zodat je direct de goede koopt. Vergeet ook niet om je zonnebrand op tijd te vervangen. Gebruik je zonnebrand bijvoorbeeld niet langer dan een jaar nadat je 'm hebt geopend. De SPF wordt na verloop van tijd namelijk minder, waardoor je huid ook minder goed wordt beschermd. Schaf dus op tijd een nieuwe aan en bewaar ‘m op een plek waar hij niet in de zon staat zodat je het meeste profijt hebt van je crème.