SOS: Ik ben verbrand!

Lichaam door Priscilla N.
Bij de eerste zonnestralen in Nederland gaan velen van ons al helemaal uit ons dak. We gaan lekker bloot de zon in en komen er het liefst niet meer uit. Wij geven je tips om een verbrande huid te voorkomen én te verzorgen.
 
De eerste zonnestralen in Nederland lijken heel onschuldig, maar niets is minder waar. Vaak hebben we niet door hoe krachtig de zon is en hoelang we er al in zitten. Wanneer we ?s avonds voor de spiegel staan, merken we vaak pas dat we een verbrande huid hebben. Wij laten je weten hoe je een verbrande huid tijdig kunt spotten en hoe je deze goed kunt verzorgen.
 

 
Straling en verbranding
De zon zendt drie typen straling uit: UV-A, UV-B en UV-C. UV-C straling wordt tegengehouden door de ozonlaag, maar de andere twee stralingen bereiken wél je huid. Bij te veel blootstelling aan deze stralingen kan je huid gaan verbranden. Met als gevolg een pijnlijke, rode huid en in ergere gevallen ook rillingen en braken. Hoewel een verbrande huid met de juiste verzorging binnen een paar dagen weer weg is, kan het op lange termijn nare gevolgen hebben. Regelmatige verbranding kan ervoor zorgen dat de elasticiteit van je huid afneemt, waardoor je huid sneller oud wordt. Ook rimpels en een grotere kans op huidkanker behoren tot de gevaarlijke gevolgen van te vaak verbranden. 
 
Voorkomen
Verbranding voorkomen is misschien lastig, maar niet onmogelijk. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een verbrande huid op tijd te spotten of ervoor te zorgen het niet gebeurt. Het allerbelangrijkste is dat je je goed insmeert met zonnebrandcrème (het liefst om de twee uur), ook als de zonnestralen helemaal niet zo sterk lijken. Let er hierbij ook op dat je een zonnebrandcrème met de juiste factor gebruikt. 
 
Wanneer moet je nu welke factor gebruiken? Dat hangt af van welk huidtype je hebt. De algemene regel geldt: hoe lichter je huid, hoe sterker de factor moet zijn in je zonnebrandcrème.
 
Huidtype 1: zeer lichte huid, vaak rossig haar en sproeten, blauwe ogen, verbrandt altijd en wordt niet bruin, aangeraden factor 30.
 
Huidtype 2: lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen, verbrandt vaak en wordt moeilijk bruin, aangeraden factor 15-20.
 
Huidtype 3: licht getinte huid, donkerblond of bruin haar, donkere ogen, verbrandt niet snel en wordt gemakkelijk bruin, aangeraden factor 10-15.
 
Huidtype 4: natuurlijk getinte huid, donker haar en donkere ogen, verbrandt zelden en wordt goed bruin, aangeraden factor 5-10
 
Huidtype 5 & Huidtype 6: donkere huid, verbrandt weinig tot niet, aangeraden factor 5.
 

Verantwoord zonnen
  • Ga voordat je buiten de zon ingaat, onder de zonnebank. Zo kan je lichaam al rustig aan de zon wennen en verbrand je uiteindelijk minder snel.
  • Neem tussendoor pauzes. Ga bijvoorbeeld een halfuur binnen zitten om af te koelen. Zo zie je ook beter of je huid al aan het verbranden is: in de volle zon is dit vaak niet goed te zien.
  • Ga niet de hele dag in het water liggen. Als je in het water ligt, voel je niet dat je verbrandt. 
  • Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00. Op dit tijdstip is de zon het sterkst en verbrand je dus het snelst.
  • Droog je na het zwemmen meteen af. Laat je dus niet opdrogen door de zon, met een natte huid verbrand je sneller. 
Het verzorgen van de verbrande huid
  • Koel je lichaam af onder een lauwe douche (niet te koud). Was je huid vooral niet met zeep, want dit droogt je huid nog meer uit.
  • Gebruik geen ruwe, maar een zachte handdoek om je af te drogen. Probeer dit zachtjes te doen door bijvoorbeeld met de handdoek op je huid te deppen.
  • Smeer je huid in met after sun (het liefst eentje met Aloë Vera).
  • Leg schijfjes komkommer op je verbrande huid. Dit trekt de brand eruit en vult het vochtgebrek in je huid weer aan. 
  • Smeer yoghurt op je verbrande huid en spoel het er na een aantal minuten weer af. 
  • En het allerbelangrijkste: blijf uit de zon tot je huid hersteld is!
Wat doe jij om je huid goed tegen de zon te beschermen? En heb jij nog tips voor als je verbrand bent? ZonZe!