Zonnen is gezond

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Huidkanker en rimpels zijn dingen waar onderzoekers ons al jaren voor waarschuwen, als het gaat om zonnen. Toch komen ze hier nu op terug: zonlicht blijkt gezond te zijn! Sterker nog, we hebben het nodig.

?Smeer je altijd in?, ?gebruik minstens factor 50? en ?blijf tussen elf en drie uit de zon?. Allemaal wijze woorden waar we tot voor kort niet omheen konden. Blootstelling aan direct zonlicht was uit den boze, maar de laatste tijd verschijnt steeds vaker in de media dat zonnen juist wél goed is voor je. Het resultaat van de heersende zonfobie is namelijk een tekort aan vitamine D, en dat kan nare gevolgen hebben...


Vitamine D
Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Even een opfrissertje: jarenlang werd gedacht dat vitamine D alleen goed was voor de botten en spieren, maar het verkleint ook de kans op griep en chronische ziektes. Waarschijnlijk omdat vitamine D het immuunsysteem versterkt. En wat blijkt? Een verbrande huid verhoogt dan wel de kans op huidkanker, een gezonde dosis zon biedt juist bescherming tegen onder andere borstkanker, darmkanker, eierstokkanker en prostaatkanker! Dit concludeert huisarts Han van der Rhee in zijn boek Zonnen Mag, aan de hand van een dosis internationale onderzoekscijfers.

Naast de lichamelijke schade heeft een tekort aan vitamine D ook een negatief effect op de geest. Steeds meer onderzoeken leggen een link tussen vitamine D-tekort en de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson, depressie en het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS). En wat dacht je van de winterdip? Veroorzaakt door te weinig (zon)licht en jawel... vitamine D! Bovendien heeft de zon een positief effect op je humeur: wat is er nou heerlijker dan de warme zon op je huid? Niet voor niets lopen wij stralend rond in de lente en zomer.


Onbeschermd zonnen?
Helaas wel een kanttekening: om die vitamines uit het zonlicht te halen, moet je onbeschermd in de zon liggen. De huid maakt alleen vitamine D aan als ze verkleurt onder invloed van directe zon. Een laagje zonnebrandcrème van factor 8 vermindert je vitamine D-productie al met 97,5 procent! Bovendien is de Nederlandse zon alleen in de maanden mei tot en met augustus krachtig genoeg. In de overige donkere maanden staat de zon te laag.

Vat dit nou niet op als een aanmoediging om een hele dag zonder sunblock te zonnebaden: je kan je zelf ook voorstellen dat dat geen pretje is voor je huid. Deze onderzoeksresultaten willen absoluut niet zeggen dat je uren mag liggen bakken zonder enige bescherming, maar een kwartier tot half uur wachten met insmeren, of onbeschermd een terrasje pakken, kan helemaal geen kwaad. Vaak weet je zelf hoe goed jouw huid tegen de zon kan. Wij krijgen bovendien ook veel vitamine D binnen via onze voeding: de vitamine zit onder andere in vette vis, eigeel, lever, margarine en halvarine.


Helaas is het onmogelijk om genoeg binnen te krijgen door voeding alleen. Zo moet je een kilo lever wegwerken, om hetzelfde effect te krijgen dat je krijgt als je tien minuten in de zomerzon loopt. Daarnaast zijn er ook de vitaminepillen die ons kunnen bijstaan. Kortom: geniet van de zon... Maar met mate!