Hier komt de beschuit met muisjes-traditie vandaan

Eten door Jeanine

Yes! De baby van je zus/collega/beste vriendin is eindelijk geboren en dat moet natuurlijk gevierd worden. Op kraamvisite krijg je direct een bord beschuit met een dikke laag boter en muisjes in je handen gedrukt. Je moet ervan houden, want de muisjes hebben hun eigen, unieke smaak. Heel lekker hoor, die traditie, maar waar komt ‘ie eigenlijk vandaan?

Beschuit met muisjes

Lees ook: Dit worden ze: de populairste babynamen van 2021

Een hele bevalling

Voor het ontstaan van de (heerlijke) traditie moeten we even terug de tijd in. Vroegâh – en dan spreken we echt over de Middeleeuwen – werd de geboorte van een kindje al gevierd. Een kind krijgen was destijds namelijk een hele bevalling en helaas liep dat niet altijd even goed af. Om aan te sterken, kregen vrouwen vanaf de zeventiende eeuw geplette anijszaadjes. De zaadjes zouden goed zijn voor de borstvoeding, de moedermelk dikker maken en hielpen de baarmoeder met krimpen. Pas na een aantal jaren kregen de anijszaadjes een knapperig suikerlaagje. Gelukkig maar, want dat smaakt toch een stuk lekkerder.

Beschuit

Beschuit met muisjes was een hele luxe traktatie in die tijd. Je zou het niet geloven, want tegenwoordig betaal je bijna niets voor een hele rol. Toch is het echt zo: met een normaal inkomen kon je vroeger echt geen beschuit betalen. Best gek om te bedenken. Nu is het zo normaal om te eten dat we het door onze yoghurt doen, 's ochtends als ontbijt nemen of er een lekker tussendoortje mee maken.

Lees ook: 6 originele alternatieven voor beschuit met muisje

Familie van Oranje

Dat beschuit met muisjes eten echt een traditie is geworden, hebben we te danken aan de Oranjes. Bij de geboorte van prinses Beatrix in 1938 kregen ze een blik oranje muisjes van De Ruijter. Je weet wel, dé fabrikant van de overheerlijke hagelslag en vlokken? Juist, die ja. Al snel pakte de rest van Nederland dit op als echte geboortetraditie. We zijn al een aantal jaren verder en nog steeds grijpen we direct naar het zoete beleg als een kindje wordt geboren. Lekker (en) vertrouwd!

Maar waarom muisjes?

Met een beetje fantasie lijkt een anijszaad met steel best wel op een Muisje. Of de naam ook echt daarvandaan komt, zullen we nooit helemaal zeker weten. De muis zou wel symbool staan voor vruchtbaarheid, dus al met al klinkt het best logisch.

Blauw, roze of wit

Dit wist je vast nog niet: bij de geboorte van een jongetje werden eerst witte muisjes gebruikt. Pas sinds 1994 kunnen we kiezen uit blauw-wit of roze-wit. Heb je toch weer een leuk nieuwtje voor tijdens de kraamvisite!

Beeld: iStock

Lees ook: Het invriezen van eicellen: dit moet je weten