Seks na de bevalling: wanneer begin je weer?
Voordat je zwanger werd was je er uiteraard al mee bezig: seks. Bijvoorbeeld seks om een kind te krijgen, met of zonder moeite. Misschien heb je tijdens de zwangerschap ook veel seks gehad, of juist niet. Maar hoe zit het eigenlijk met de seks na de bevalling? Wij helpen je op weg.
Lees ook: Wat niemand je vertelt over seks tijdens de zwangerschap
Je bevalling was waarschijnlijk zwaar en misschien ook fijn, maar in de meeste gevallen heb je er toch wel iets aan overgehouden. Je bent misschien uitgescheurd of ingeknipt. Het kan zijn dat je (ook) een (blaas)ontsteking hebt of zelfs een lichte depressie. Daarbij komt natuurlijk een klein wezentje dat al je tijd en energie opslokt. Wanneer begin je dan weer met seks? Wij zetten de drie belangrijke vereisten op een rij:
1. Je baarmoedermond moet weer dicht zijn, zodat je sekspartner geen bacteriën in je baarmoeder kan veroorzaken. Gemiddeld is dit het geval na drie tot zes weken, wat vaak samenvalt met stoppen met vloeien. Het kan ook wat sneller zijn of juist langer duren. Drie weken wachten met seks wordt vaak aangeraden, maar het liefst nog vier tot zes weken. Twijfel je? Vraag je verloskundige, gynaecoloog of huisarts om advies.
2. Je moet eraan toe zijn. Als je het doet voor hem, omdat ‘hij al zo lang droogstaat’, dan is dat een verkeerde reden. Seks moet wel leuk blijven!
3. Wees voorbereid! Zorg dat je condooms klaar hebt liggen, tenzij je (en dat is niet heel verstandig) gelijk weer zwanger wilt worden. Borstvoeding geven maakt je niet onvruchtbaar en flesvoeding geven al helemaal niet. Je weet nooit zeker wanneer je eisprong weer op gang komt. Tot je weer de pil gebruikt (er zijn speciale voor tijdens de borstvoedingsperiode, of je kunt na zes tot acht weken kiezen voor een spiraaltje), moet je het veilig doen.
Ervaringen van 3 vrouwen
Sarah (22): “Mijn bevalling was niet al te zwaar en na twee weken stopte ik met vloeien. Toen konden we gelijk weer seks hebben, heel fijn!”
Amber (29): “Seks? Ik moest er niet aan denken! Het eerste halfjaar heb ik daarom ook droog gestaan. De zorg voor mijn kindje had voorrang. Van vriendinnen hoorde ik ook dat het normaal was. Als je er zin in hebt, prima, maar ik wilde echt niet. Na een halfjaar zijn we voorzichtig weer begonnen en voelde het weer net zo vertrouwd als eerst.”
Yvon (27): “Ik dacht niet dat het ooit nog goed zou komen. Vier dagen na de zwangerschap was het op zijn ergst. Ik was twee keer ingeknipt én aan de bovenkant uitgescheurd. Alles deed pijn, zelfs plassen. Toen de hechtingen van de wond gingen wijken (er zat een gat ter grootte van een flinke duim!) en ik daarnaast een blaasontsteking kreeg waardoor ik extra vaak en extra pijnlijk plaste, dacht ik dat het nooit meer goed zou komen. Ik mocht twee keer per dag weken in een biotex-badje. Langzaam ging het beter. En... veertien dagen na de bevalling kon ik mijn man wel bespríngen (en hij mij ook). Helaas moesten we wachten tot de wond goed dicht was en ik niet meer vloeide, maar na vijf weken zijn we er weer voor gegaan. Het voelde als vanouds - op dat vervelende condoom na - en we genoten volop. Dat doen we trouwens nog steeds, en aan mijn vagina is bijna niets meer te zien!
Lees ook: Robin Martens over seksleven sinds moederschap: "ben je net bezig, wordt ze wakker"