Je menstruatie uitstellen: dat doe je zo
Als eigenaar van een baarmoeder weet je het vast: Moeder Natuur is geen ster in timing. Je wordt weleens ongesteld op de meest onhandige momenten. Vooral bloedje irritant als je op het punt staat een duik te nemen in een zwembad, een marathon gaat lopen of op vakantie gaat. Gelukkig is je menstruatie uitstellen wel mogelijk. Hier vind je alle ins and outs.
Lees ook: Waarom je moet masturberen tijdens je menstruatie
Waarom menstruatie uitstellen?
De meeste vrouwen stellen hun ongesteldheid niet voor de lol uit. Er zit vaak een goede reden achter: deze kan medisch of praktisch zijn. Bij een medische reden moet je denken aan een operatie, hevig bloedverlies of hevige menstruatie pijn. Een praktische reden draait vaak om een speciale gelegenheid: een verjaardag, vakantie of een bezoek aan de sauna, het zwembad, de sportschool of een marathon.
Is je menstruatie uitstellen gevaarlijk?
Laten we je gelijk gerust stellen. Nee, je menstruatie uitstellen is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Het is onderzocht dat het veilig is om hormonale anticonceptie (de hormoonspiraal: maximaal vijf jaar) gedurende één jaar lang te gebruiken. Of het schadelijk is om het langer dan een jaar te nemen is niet onderzocht. Thuisarts meldt dat er geen reden is om te denken van wel. Raadpleeg wel je huisarts als je langer dan een jaar je menstruatie wilt uitstellen.
Gebruik je anticonceptie met progestageen (bijvoorbeeld de minipil)? Deze kun je minder lang continu gebruiken. Het advies is om niet langer dan vier weken je ongesteldheid te verschuiven.
Good to know:
-
Je menstruatie uitstellen kan niet meer als het bloedverlies eenmaal begonnen is. Begin het opschuiven daarom enkele dagen voordat je ongesteld moet worden.
-
Hoe langer je de anticonceptie achter elkaar gebruikt, hoe groter de kans op doorbraakbloedingen (ook wel spotting genoemd). Je kunt dan een stopweek inlassen.
-
Stel je je menstruatie uit in verband met een reis? Neem altijd voldoende anticonceptie(pillen) mee en een voorraadje maandverband of tampons.
-
Hormonale anticonceptie beschermt niet tegen SOA's: dat doen enkel condooms.
Menstruatie uitstellen met anticonceptiepil
Je maandstonden opschuiven is het gemakkelijkst als je de éénfasepil gebruikt. Je menstruatie uitstellen doe je door je stopweek over te slaan. In deze week word je normaal gesproken ongesteld, maar nu begin je dus aan de volgende pilstrip. Wil je je ongesteldheid nog verder verplaatsen, dan kun je de volgende stopweek weer overslaan. Hoe langer je de pil doorslikt, hoe groter de kans op tussentijdse bloedingen. Bij het menstruatie uitstellen is het dus verstandig om altijd een maandverband of tampon op zak te hebben.
Gebruik je de combinatiepil met een pilstrip van 28 stuks? Sla de laatste vier pillen over en begin gelijk aan een nieuwe strip om je menstruatie uit te stellen.
Slik je een driefasenpil? Stel je ongesteldheid uit door over te gaan op de laatste tien pillen van een nieuwe strip. Deze behoren tot de laatste fase en bevatten de hoogste hoeveelheid progestageen. In overleg met je huisarts kun je ook tijdelijk overstappen op de eenfasepil.
Indien je de meerfasenpil gebruikt, is de menstruatie uitstellen lastiger. De werking van deze pil is namelijk afhankelijk van een verschillende hoeveelheid hormonen. Overleg met je huisarts op welke manier jij wel je ongesteldheid kan opschorten.
Menstruatie uitstellen met anticonceptiepleister
Als je een anticonceptiepleister gebruikt (bijvoorbeeld EVRA of Lisvy) kun je met hetzelfde gemak als je éénfasepil je menstruatie uitstellen. In plaats van een stopweek in te lassen, plak je gewoon een nieuwe pilpleister. Na pleister zes word je weer ongesteld. Als je het nog iets langer wilt uitstellen, kun je nog één of twee weken doorplakken. Easy as that.
Menstruatie uitstellen met anticonceptiering
De anticonceptiering (NuvaRing) werkt hetzelfde. Nadat je de ring drie weken hebt gedragen, sla de ringloze stopweek over. Breng direct weer een nieuwe ring in. De menstruatie uitstellen door middel van de NuvaRing noem je 'doorringen'.
Een anticonceptiering
Menstruatie uitstellen met tijdelijke hormonen
Gebruik je geen hormonale anticonceptie en wil je toch je menstruatie uitstellen? Dat kan gelukkig! Er zijn hormonen als Duphaston, Orgametril of Primolut die je tijdelijk kunt slikken. Primolut gebruik je drie dagen voordat je ongesteld zou moeten worden en slik je veertien dagen lang. Twee of drie dagen later word je weer ongesteld. Zo kun je dus heel precies timen wanneer je weer ongesteld wordt. Handig, toch? Let wel: deze hormonen kun je alleen op recept van je huisarts ontvangen.
Lees ook: 4 natuurlijke manieren om minder lang ongesteld te zijn