Voorslapen of slaap inhalen: wat is beter?

Lichaam door Redactie Ze.nl

Misschien komt dit je wel bekend voor: een lange werkweek met weinig slaap. Daarnaast moet je nog sporten, het huishouden doen én natuurlijk je sociale leven onderhouden. Welkom bij de club. Maar gelukkig is er het weekend waar je je gemiste uurtjes slaap in kunt halen door te voorslapen of je slaap inhalen… toch? Of houden we ons al jaren vast aan een façade? 

Lees ook: Slecht slapen: de beste trucs om in slaap te vallen

Voorslapen en slaap inhalen: slecht voor je? 

Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen: voorslapen en slaap inhalen is allebei niet goed voor je. Het is zelfs zo dat je lichaam nog vermoeider kan raken. Dit komt omdat je biologische klok verstoord wordt. Hierdoor ga je je slechter voelen én krijgt je lichaam te maken met (meer) stress.

Gevolgen van slaap inhalen 

Maar er zijn er nog meer gevolgen van voorslapen of je slaap inhalen als oplossing van te weinig slapen. Als je er een gewoonte van maakt om kort te slapen, ben je eerder geneigd dit te compenseren met dutjes en veel cafeïne. Beiden schoppen het ritme van je lichaam in de war, waardoor je klaarwakker bent op het moment dat je moet gaan slapen. Hallo slaapangst en slapeloosheid!

Slaaptekort 

De meest ideale situatie is iedere nacht acht uur slaap. Maar dit lijkt vrijwel onmogelijk. Er zijn daarom ook veel mensen die last hebben van een slaaptekort. Een slaaptekort is niet alleen vervelend om mee om te gaan, maar het kan ook schadelijk zijn voor je hersenen. Wanneer je slaapt, wordt al het cognitieve afval van de dag weggespoeld, dus te vaak weinig slapen kan een serieuze aanslag zijn op je geheugen.

Wat te doen? 

De beste manier om van je vermoeidheid af te komen is dus niet voorslapen of slaap inhalen, maar om elke dag rond dezelfde tijd op te staan. En inderdaad, ook in de weekenden. Wanneer je continu afwijkt van je slaappatroon, wordt je biologische klok flink in de war geschopt. En daar in het weekend nog een schepje bovenop doen, helpt niet. Het is dus beter om gewoon een constant slaapritme te volgen dat eerder in bed te duiken of uit te slapen. Bijvoorbeeld 11 uur 's avonds in bed en acht uur 's ochtends wakker.

Ondanks dat uitslapen dus zo heerlijk lijkt, helpt het niet. Dat wordt dus ook een wekkertje in het weekend helaas…

via GIPHY

Lees ook: Dit is waarom je NOOIT een nies moet inhouden