Zo kun je je uitstelgedrag tegengaan

Vrije tijd door Flennie

Onze 'opruimexpert' Flennie is in 2014 haar eigen bedrijf Flennie Helpt gestart en geeft sindsdien als professional organizer praktische adviezen, persoonlijke coaching en alle hulp die nodig is bij het aanpakken van rommel, stapels papieren, kledingkasten, verhuisdozen en andere verzamelproblemen. Elke maand schrijft zij een blog voor Ze.nl.

Had jij ook een hele lijst van goede voornemens voor 1 januari? De administratie beter bijhouden, eindelijk die Ikea kast in elkaar zetten of nu toch echt die rommelkamer eens uitmesten. Joehoe! We zijn al bijna in februari! Zitten we alweer een maand uit te stellen met z’n allen.

We zijn allemaal uitstellers

Iedereen van ons stelt, in meer of mindere mate, weleens lastige klusjes uit. Huishoudelijke- en administratieve klusjes staan hoog in de lijst van favoriete taken die we uit stellen. En de meeste van ons vinden het ook nog eens heel lastig dat we zaken die nodig zijn niet doen. Hoe vaak zeg je niet tegen jezelf: “had ik dat maar eerder gedaan”.

In mijn werk als professional organizer heb ik veel te maken met uitstelgedrag. Tijdens de workshops en organisatiesessies met mijn klanten, klaagt 99 procent van hen over hun eigen onvermogen om te beginnen aan de taken die ze graag willen doen of die gewoon hard nodig zijn. Je kunt er grapjes over maken, maar van uitstellen kun je echt flink in de problemen komen. Mensen in de schuldsaneringstrajecten weten er alles van.

Je kunt je dan ook afvragen waarom we taken die we absoluut moeten doen, dan tóch zo massaal voor ons uit schuiven?

Uitstellen zit in onze genen

Het antwoord op die vraag is heel simpel: we zijn ontworpen om zaken uit te stellen! Uitstelgedrag wordt namelijk veroorzaakt door impulsiviteit en impulsiviteit is zowel biologisch als genetisch bepaald.

1. Biologisch gezien stellen wij uit omdat wij beslissingen nemen met onze hersenen. En twee delen van onze hersenen strijden met elkaar bij het nemen van een beslissing. Het oudere, sterkere, limbische systeem waarmee wij instinctief reageren, wint vaak van het jongere deel waarmee we plannen maken voor in de toekomst, de prefrontale cortex.

Het limbische systeem zorgt dat we kunnen overleven in barre omstandigheden in het hier en nu. Het is als het ware ons “oerbrein”.  De oermens moest snel reageren om te overleven, dus de impuls was het belangrijkst. Kwam er een vis voorbij zwemmen dan moest alles wijken om die vis te vangen, een snelle reactie was nodig. En de prefrontale cortex zorgt ervoor dat we verstandige keuzes maken en plannen maken voor de lange termijn. Zoals het planten van zaadjes in het voorjaar zodat we aan het eind van de zomer kunnen oogsten en daardoor later in het jaar nog iets te eten hebben.

Dus als we om 12.00 uur naar het strand gaan op een mooie dag, terwijl we eigenlijk beter de administratie kunnen gaan doen, dan komt dat dus door de impulsen van ons “oerbrein”, die nú willen genieten van de zon. Deze impulsen zijn sterker dan die van het verstandiger deel van de hersenen, dat op tijd de belastingaangifte wil indienen.

2. Genetisch gezien kunnen we verschillen in de mate van impulsief gedrag. Sommigen van ons kunnen minder goed het “oerbrein” weerstaan dan anderen. Maar ook zorgen onze genen ervoor dat het “oerbrein” in ons systeem blijft. Want zonder ons limbisch systeem zouden we niet impulsief handelen als er gevaar dreigt en bestaat de kans dat we uitsterven.

Bereik een boel met een doel

Wat kunnen we nou doen tegen uitstelgedrag? De oplossing is het stellen van een duidelijk doel en het verkrijgen van meer motivatie om dat doel te bereiken. Dus zit jij altijd alleen thuis omdat je liever niemand meer uitnodigt wegens de rommel? Of staat de deurwaarder op de stoep omdat je geen zin had om de administratie te doen?

Kom dan in actie, stel een duidelijk doel en motiveer jezelf. Het is nooit te laat!

1. Stel je doel. Zie het voor je, visualiseer dat wat je graag wilt bereiken. Teken het uit, zoek er plaatjes van en hang die bij de spiegel.

2. Zorg voor succes.  Neem niet te veel hooi op je vork. Stel jezelf kleine doelen. Daardoor heb je meer kans op succes! Babysteps!

3. Maak plezier! Zet een muziekje aan! Als je een taak leuker vindt dan begin je daar eerder aan en maak je het af.

4. Ken je valkuilen. Geef jouw mobiel of tablet af bij de buren en haal hem pas op als de klus geklaard is! Het is belangrijk om verleidingen uit de weg te gaan waarvan je weet dat ze je kunnen weerhouden van jouw doel.

Dus de volgende keer dat je weer die afwas laat staan, of die enveloppen ongeopend in een hoek gooit doe je dit: accepteer dat je een uitsteller bent, haal de vingers uit je oren, motiveer jezelf en kom in actie!

Kijk op de website en sociale media kanalen van Flennie Helpt voor info over de workshops over uitstelgedrag!

www.flennie.nl