Dit is waarom je altijd moe bent – en hoe je het in 7 dagen oplost

Sport & gezondheid door Liv

Het nieuwe jaar is begonnen, en dat betekent... hallo winterdip. Met de kou van nu wordt het steeds moeilijker om ons bed uit te komen, en eerlijk? We voelen ons gewoon vaak moe. Gelukkig ligt die vermoeidheid meestal aan een paar simpele leefstijlfactoren die je gemakkelijk aanpakt. Wij vertellen je alles wat je moet weten om binnen een week weer vol energie door de winter te gaan.

Waarom ben je altijd moe?

Tja, soms is er gewoon geen verklaring voor te vinden – die eindeloze vermoeidheid. Het is vast ook wel een beetje seizoensgebonden. Wat betreft lifestyle factoren, zijn er een aantal veel voorkomende redenen.

1.       Slaapkwaliteit: Het is geen verrassing dat vermoeidheid soms te maken heeft met slaap. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je slecht slaapt. Misschien krijg je wel genoeg uren, maar is je slaap onderbroken of is je slaaphouding niet optimaal, waardoor je niet goed uitrust.

2.       Voedingstekorten: Wat je eet heeft een enorme invloed op hoe je je voelt. Een tekort aan vitamines zoals ijzer of magnesium haalt je energieniveau flink omlaag.

3.       Stress: Niemand houdt van dat gestreste gevoel – het is zó vervelend. Bovendien zorgt langdurige stress voor een verstoring van je cortisolniveau, wat je energie volledig uitput.

4.       Gebrek aan beweging: Oké, je voelt je soms uitgeput na intensieve beweging, en het klinkt misschien tegenstrijdig: te weinig beweging maakt je juist moe.

5.       De omgeving: Schermgebruik vlak voor het slapengaan of een oncomfortabele kamer verstoort je nachtrust meer dan je denkt, waardoor je moe wordt.

De 7-daagse oplossing

Gelukkig zijn al deze lifestylefactoren met een paar simpele stappen binnen een week te verbeteren. Hoe fijn is dat? Wij vertellen je precies hoe je dat doet, zodat je je snel weer vol energie voelt en de winterdip achter je laat.

Dag 1: Slaapanalyse

Begin altijd bij het begin: check of je slaap goed is. Als de oorzaak van je vermoeidheid simpelweg slechte slaap is, ben je al een heel eind geholpen met een simpele check-up, toch? Creëer een vaste slaaproutine door elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en weer op te staan – dat is hartstikke fijn. Als je hier moeite mee hebt, is het handig zijn om een natuurlijk middel zoals melatonine te gebruiken, maar zorg ervoor dat je dit langzaam afbouwt. Oh, en in een chaotische, lichte kamer krijg je natuurlijk niet veel slaap – zorg dus voor een donkere, stille en koele slaapkamer zodat je zeker weet dat je een goede nachtrust hebt.

Dag 2: Voed je lichaam

Nu je je slaapritme beter op orde hebt, is het tijd om eens naar je voeding te kijken. Wat eet je nou eigenlijk op een dag? Laat die boterham met Nutella eens liggen en begin je dag met een voedzaam ontbijt boordevol eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten. Dat geeft je meteen een heerlijke boost voor de hele dag. Voeg ook meer groenten en fruit toe aan je maaltijden zodat je zeker weet dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Tijd voor die healthy lifestyle – en nu het toch januari is, is het het perfecte moment om daarmee te beginnen.

Dag 3: Hydrateer goed

Wie heeft het niet gehoord? Stay hydrated. Echt, genoeg drinken is de oplossing voor al je problemen (en dan hebben we het natuurlijk over water..). Drink minstens anderhalf tot twee liter water per dag en vermijd suikerhoudende dranken en cafeïne in de avond. Wie weet voel je je dan al een stuk minder moe.

Dag 4: Ontspan je geest

We houden er allemaal wel van om af en toe heerlijk te relaxen, of misschien wel de hele tijd. Genoeg me-time inplannen is echt een game-changer als het gaat om vermoeidheid. Zo krijg je even de ruimte om helemaal op te laden. Probeer meditatie of yoga om stress te verminderen, en schrijf al je zorgen van je af voor het slapengaan. Zo blijven ze niet later nog in je hoofd spoken.

Dag 5: Beweeg meer

Daar heb je hem… bewegen is een echte must voor wie energiek door het leven wil gaan. Maak elke dag een wandeling van minstens 20 minuten. Het is het perfecte moment om wat energie op te bouwen én tegelijkertijd wat rust in je hoofd te krijgen. Zo wordt je slaap ook een stuk beter, en voel je je de volgende dag weer een stuk fitter en frisser.

Dag 6: Verminder schermtijd

Tijd voor een detox. Oké, je hoeft je niet helemaal af te sluiten, maar er is best een kans dat je zo moe bent door alle prikkels die je constant ontvangt. Vermijd schermen minstens een uur voor je naar bed gaat en probeer overdag wat vaker schermvrije tijd in te plannen. Kies in plaats daarvan voor een goed boek of ontspannende muziek.

Dag 7: Reflecteer en pas aan

Phew, na een week vol veranderingen is het tijd om te kijken hoe je je daadwerkelijk voelt. Kijk terug op je week en merk op welke veranderingen het meeste effect hadden. Blijf die nieuwe gewoontes volhouden en maak ze onderdeel van je routine. Zo heb je in no-time al je energie weer terug en voel je je weer helemaal jezelf.

Bonus: Wanneer naar de dokter?

Als je na deze week nog steeds last hebt van extreme vermoeidheid, is het misschien een goed idee om contact op te nemen met een arts. Soms ligt er een medisch probleem achter je energiegebrek. Het doet zeker geen kwaad om in elk geval zeker te weten dat er niks aan de hand is. En trouwens, een week vol veranderingen is misschien ook een beetje veel. Als je geen haast hebt, raden we je aan om rustig een gezonde routine op te bouwen die voor jou werkt.