Borstimplantaten onder vuur: de schokkende waarheid die je moet weten

Lichaam door Janine

Het is een onderwerp dat steeds meer trending is: borstimplantaten. In een wereld waarin self-love en self-expression hand in hand gaan, is het geen verrassing dat vrouwen vaker kiezen voor cosmetische ingrepen. Maar wist je dat borstimplantaten de laatste tijd behoorlijk onder vuur liggen? Veel vrouwen, waaronder ook bekende gezichten, kiezen ervoor om hun borstimplantaten te laten verwijderen. Waarom? Omdat ze er ziek van worden of last krijgen van vage, onverklaarbare klachten. Hier lees je alles wat je moet weten.

Borstimplantaten 

Laten we even een stapje terugnemen. Borstimplantaten maken je borsten voller of groter, dat wist je waarschijnlijk al. Tijdens een ingreep worden protheses in de borst geplaatst, meestal achter of voor de borstspier. Het materiaal en de vorm kunnen verschillen, maar siliconenprotheses zijn het meest bekend. Sinds de jaren ’60 maken vrouwen gebruik van deze ingrepen, vaak voor cosmetische of medische redenen. In Nederland heeft inmiddels ongeveer 1 op de 30 vrouwen borstimplantaten.

Symptomen 

Hoewel borstimplantaten voor velen een confidence boost zijn, horen we steeds vaker verhalen over de minder leuke kant. Vrouwen klagen over klachten zoals extreme vermoeidheid, nachtelijk zweten, gewrichtspijn of allergische reacties. Dit gebeurt vaak als de siliconen in de implantaten gaan lekken. Het probleem? Deze symptomen worden niet altijd meteen herkend. Vrouwen gaan vaak eerst naar de huisarts met vage klachten. Pas later, meestal na een bezoek aan de kliniek waar de implantaten geplaatst zijn, wordt vastgesteld dat de siliconen de boosdoener zijn.

Een tikkende tijdbom?

Op social media beschrijven vrouwen hun boobjob soms als een “tikkende tijdbom”. Hoewel dit heftig klinkt, is het belangrijk om te weten dat niet iedereen dezelfde klachten ervaart. Elk lichaam reageert anders. Dat gezegd hebbende, zijn de verhalen op Instagram en TikTok vaak wel een wake-up call. Ze benadrukken hoe belangrijk het is om goed te luisteren naar je lichaam. Heb je vage, aanhoudende klachten? Twijfel niet en trek aan de bel bij je huisarts of de kliniek.

Wat kun je doen?

Voordat je besluit om een boobjob te ondergaan, is het slim om je goed te laten informeren. Wat zijn de risico’s? Hoe vaak moet je ze laten controleren? En hoe herken je mogelijke problemen? Als je al implantaten hebt, houd je gezondheid dan goed in de gaten. Vroegtijdig ingrijpen kan veel problemen voorkomen. Borstimplantaten kunnen prachtig zijn en voor veel vrouwen een boost geven, maar er is ook een keerzijde. Stay informed, blijf luisteren naar je lichaam en vergeet niet: self-love is altijd in style, met of zonder extra’s.