Deze zin zou iedere ouder tegen zijn kind moeten zeggen

Kinderen door Anne-Fleur

Iedere ouder heeft weleens te maken gehad met diverse uitdagingen binnen het ouderschap. En andersom zijn er misschien wel dingen waarvan jij had gehoopt dat jouw ouders dat anders of vaker hadden gedaan. Niemand is perfect en ook ouders weten niet alles in het leven. Toch is er één zinnetje die eigenlijk elke parent tegen zijn of haar kind zou moeten zeggen. Lees gauw verder!

Lees ook: Hier moet je op letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf

De zin die elke ouder tegen z'n kind moet zeggen

Elk kind is anders en als je een ouder bent van meerdere kinderen, is de kans groot dat je bij elk kind dan ook een soort andere opvoedingsstijl hebt. Uiteindelijk zijn alle kinderen wel hetzelfde in wat ze in hun core nodig hebben: liefde en vertrouwen. Dé zin die dan ook elke vader of moeder zou moeten zeggen tegen hun kleuter, maar ook hun tiener, is 'ik heb vertrouwen in je'. We leggen je uit waarom.

'Ik heb vertrouwen in je'

Kinderen hebben hun ouders of verzorgers nodig om (op) te groeien, maar het is ook belangrijk om zelfstandigheid aan te leren. Dr. Meghan Walls, kinderpsycholoog, zegt hierover: "Of je kind nu twee of 21 is, het belangrijkste dat je kunt doen, is open vragen stellen en dan luisteren. Zo laat je zien dat je hun ideeën waardeert en hun instincten vertrouwt".

Zelfvertrouwen

Als ouders vocaal zijn over hun vertrouwen in hun kinderen, gaan de kinderen het zelf ook geloven. Met zo'n simpele zin draag je dus enorm bij aan het zelfvertrouwen van een kind. Daarnaast is het ook cruciaal - zegt kinderpsycholoog Walls - bij de ontwikkeling van tieners. "Als we steeds hun problemen oplossen, staan we de ontwikkeling van hun hersenen in de weg. De amygdala, het impulsieve deel van de hersenen, neemt de overhand bij tieners, terwijl de frontale kwab – het deel dat verantwoordelijk is voor goede beslissingen – nog in ontwikkeling is. Wanneer ouders steeds ingrijpen, leren tieners niet om fouten te maken, zichzelf te corrigeren en te groeien.”

Trots

Je wil natuurlijk het beste voor je kind, dus het heeft geen zin om ze jarenlang te 'baby-en'. Uiteindelijk moeten ze toch hun eigen keuzes maken. En ook al is dit niet meteen de beste keuze of hebben ze een foutje gemaakt, dan is het toch fijn om te horen dat wat er ook gebeurt, papa en mama trots zijn en vertrouwen hebben.