Slimme tips om te besparen op de kosten van de kinderopvang

Kinderen door Djamila

Door de jaren heen is het steeds normaler geworden dat zowel de man als vrouw blijven werken na de komst van hun kinderen. Natuurlijk wil je het beste voor je kindje, maar tegelijkertijd is het ook belangrijk om aandacht aan jezelf te besteden, carrière te maken en je even iets anders te voelen dan enkel de ouder van. Dit betekent echter wel dat er in de tijd dat je werkt een oplossing moet komen. Je kindje moet immers opgevangen worden terwijl jij aan de slag gaat. Een goed kinderdagverblijf is dan onmisbaar. Helaas brengt kinderopvang ook veel kosten met zich mee. Dit kan het minder aantrekkelijk maken om te werken. Zeker als de kosten hoger oplopen dan je had verwacht. Gelukkig zijn er wel enkele slimme manieren die je helpen geld te besparen op de kinderopvang. Zonder dat dit natuurlijk afdoet aan de kwaliteit van de opvang zelf. Maar welke tips zijn dit dan precies? Hoe kan je snel en eenvoudig besparen op de kinderopvang kosten? We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

De juiste opvang 

Wist je dat een opvang zelf in staat is om de uurtarief te bepalen? Je krijgt echter maar toeslag voor een maximumbedrag. Als de opvang er zelf voor kiest om hier boven te gaan zitten, ben je dus meer kwijt. Daarom is het belangrijk om ruim op tijd op zoek te gaan naar de juiste opvang. Zo voorkom je dat de meeste opvanglocaties al vol zitten en je moet uitwijken naar een veel duurdere. Vraag van tevoren ook altijd naar het kostenplaatje. Welk uurtarief hanteren ze precies? Meestal kan dit ook al via de website berekend worden. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het bepalen van de Kosten Kinderopvang UP - Rijswijk. Zo weet je al precies waar je aan toe bent, nog voordat je je kind überhaupt inschrijft. Je kunt op basis van die berekening ook direct onderzoeken op hoeveel toeslag je recht hebt, zodat je ook weet hoeveel je maandelijks zelf moet betalen. Door goed te vergelijken, voorkom je dat je voor de duurste optie moet kiezen en bespaar je al snel tientallen tot soms zelfs honderden euro's per maand.  Let op: er zit wel verschil in wat er inbegrepen zit in het uurtarief. Stel dat je kind hier ook gratis maaltijden, luiers en andere zaken ontvangt. Dan is het logisch dat het uurtarief wat hoger ligt dan bij een locatie waar geen avondeten wordt geserveerd en waar je zelf luiers en andere verzorgingsproducten mee moet geven. Bedenk dus goed wat jouw voorkeur heeft, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.

Vraag hulp aan familie of vrienden 

Is het echt niet rendabel om te blijven werken? Simpelweg omdat je wel heel veel moet betalen? Dan zou je er ook nog voor kunnen kiezen om een beroep te doen op familie of vrienden. Misschien zijn er wel mensen in je omgeving die niet meer werken en het fijn vinden om af en toe iets om handen te hebben. Je zou altijd kunnen vragen of ze het zien zitten om een vaste dag per week op te passen. Dit in ruil voor eventueel een kleine vergoeding. Of geef elke keer aan het einde van het jaar een groter cadeau om ze te bedanken voor hun hulp. Dat scheelt een hoop geld en je weet ook nog een zeker dat je kind op een fijne en liefdevolle plek komt.

Ga in gesprek met je werkgever 

Werk je nu vaak meer uren dan nodig is? Of word je heel flexibel ingedeeld en zou je graag wat meer regelmaat of een vaste vrije dag hebben? Dan valt hier wellicht wel over te praten. Misschien kan je bijvoorbeeld op een dag dat je kind naar de opvang gaat wel wat langer blijven, zodat je een andere dag vrij kunt houden of slechts enkele uren hoeft te werken. Ook flexibel werken is bij steeds meer bedrijven mogelijk. Hierbij werk je deels vanuit huis en ben je misschien beter in staat om je werk met het gezin te combineren. Hierdoor heb je minder opvangdagen nodig en ben je dus ook logischerwijs minder geld kwijt aan de opvang.

Weet waar je recht op hebt 

Sommige mensen hebben geen flauw idee op welke toeslagen ze allemaal recht hebben. Daarom vragen ze deze niet of niet op de juiste manier aan en lopen ze dus een heleboel geld mis. Zonde! Daarom is het belangrijk om echt te weten waar je recht op hebt. Vaak kan de kinderopvang, zoals UP Kinderopvang - Rijswijk, Delft en Den Haag, je hier al meer informatie over verschaffen. Vraag dit eventueel ook na bij je boekhouder en zorg ervoor dat je inkomsten (ook die van je eventuele toeslagpartner) goed bekend staan bij de Belastingdienst. Zo bereken je eenvoudig waar je recht op hebt en loop je geen geld mis.