Hier moet je op letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf

Kinderen door Djamila

Er komt een moment na je verlof dat je weer aan de slag moet. Je hebt zestien weken of langer de tijd gehad om te wennen aan je nieuwe leven als moeder, maar nu is het echt tijd om ook je werk weer op te pakken. Voor veel ouders een spannend moment. Dit betekent immers ook dat je de zorg voor je kleintje deels uit handen moet geven. Een fijne klik met het kinderdagverblijf is dan ook een absolute must. Het vertrouwen in de opvang begint al bij het maken van de juiste keuze. Als jij je goed voelt bij de beslissing die je maakt, dan geeft dit al veel meer rust als je straks je kindje voor de eerste keer moet brengen. Veel jonge ouders vinden het echter lastig om een beslissing te maken. Want waar let je op als je een kinderdagverblijf Delft of elders in de omgeving kiest? Dat is toch enorm lastig? Zeker als dit je eerste kindje is? Dat klopt, maar er zijn wel dingen die het makkelijker kunnen maken. Een goede voorbereiding is goud waard. Daarom zetten we in dit artikel de belangrijkste aandachtspunten op een rij. Hier moet je op letten bij het kiezen van een kinderdagverblijf.

Meertalige opvang? 

Zijn jullie van plan om je kindje tweetalig op te voeden? Dan kan het ook prettig zijn als de opvang hier een beetje op aansluit. Er zijn verschillende kinderdagverblijven die meertaligheid stimuleren. Een goed voorbeeld is Truecolorschildcare. Zij beschikken over leidsters die meerdere talen spreken. Hier komen ook kindjes naar de opvang van bijvoorbeeld immigranten die nog niet zo goed de Nederlandse taal spreken. Er is veel aandacht voor de verschillende culturen en hoewel er ook aandacht is voor het (aan)leren van de Nederlandse taal, is er ook meer ruimte voor het ontplooien in andere talen. Dit biedt veel voordelen op de lange termijn.

Vraag verschillende rondleidingen aan 

Er zijn ongelooflijk veel kinderdagverblijven in ons land. Hoewel ze allemaal zijn gekeurd en dus ook de juiste kwaliteit moeten leveren, zitten er uiteraard wel verschillen in aanpak. Wat de beste keuze is, hangt volledig af van jouw eigen opvoedingsstijl. Daarom is het belangrijk om bij meerdere locaties te gaan kijken en ook verschillende rondleidingen aan te vragen. Geef je ogen tijdens de rondleiding de kost en stel alle vragen die in je opkomen. Je ziet al snel hoe goed er op de hygiëne wordt gelet, hoe er met de kindjes wordt omgegaan en welke activiteiten er met de kindjes wordt ondernomen. Wees je ervan bewust dat je nooit goed op de website kunt lezen hoe een opvang echt is. Dit ontdek je pas als je hier zelf komt. Beslis dus pas als je daadwerkelijk bent geweest en laat je niet volledig leiden door de informatie die je online kunt vinden.

Ontdek hoe er wordt gecommuniceerd met de ouders

Goede communicatie met de pedagogisch medewerkers is van essentieel belang. Dit zijn de mensen die straks dagelijks voor jouw kindje zorgen. Je moet vertrouwen in ze hebben. In hun kennis en ervaring, maar ook in de wijze waarop ze jou te woord staan. Dat kan je enkel ontdekken door het gesprek aan te gaan. Stel eens wat vragen en ontdek hoe ze op jou reageren en of ze daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in het beantwoorden van je vragen. Je merkt al snel of er wel of geen klik is. Als je geen klik hebt met de pedagogisch medewerker, wordt het direct al een stuk lastiger. Dan is het immers ook lastig om vertrouwen te houden. De meeste kinderdagverblijven werken tegenwoordig met een digitaal systeem waarmee ouders op de hoogte worden gesteld van de gang van zaken op het dagverblijf. Zo wordt er bij baby's vaak aangegeven hoeveel ze gegeten en gedronken hebben en hoe vaak ze zijn verschoond, wat ze hebben gedaan en of er verder nog bijzonderheden zijn. Het kan een prettige gedachte zijn om een dergelijke app te hebben. Vraag daarom tijdens de rondleiding alvast hoe dit soort dingen worden gecommuniceerd naar de ouders.

Breng- en haaltijden 

Als je een gewone 9 tot 5 werkdag hebt, dan maakt het vaak niet uit voor welk kinderdagverblijf je kiest. De meeste kinderdagverblijven zijn dan wel in staat om je kind gedurende die periode op te vangen. Maar wat als je altijd extra vroeg moet beginnen of juist later dan normaal klaar bent? Ben je dan wel in staat om je kind die gehele tijd onder te brengen? De flexibiliteit van de breng- en haaltijden zijn per opvang verschillend. Wees je er wel van bewust dat een kinderdagverblijf meestal maar bepaalde tijden geopend kan zijn. Als je echt meer flexibiliteit verlangt, dan kan een gastouder in de meeste gevallen meer voor je betekenen. Zoek dit dus zeker zorgvuldig uit als je onvoorspelbare werktijden hebt.