Met deze tips houd je de kinderkamer geordend en netjes

Kinderen door Djamila

Hoe zorg je voor orde in de kinderkamer? Het is bijna onmogelijk om een ​​kinderkamer te hebben die altijd opgeruimd en netjes is, maar met behulp van slimme opbergmogelijkheden, zoals kasten of een kinderbed met opbergruimte, wordt het aanzienlijk makkelijker om een chaos te vermijden. Daarnaast is het goed om orde tot een blijvend iets te maken, in plaats van een toestand waar je soms rekening mee houdt. Ook daar zijn manieren voor. Hier volgen een aantal tips om de spullen in een kinderkamer effectief op te bergen.

Berg speelgoed in kasten op

Het klinkt misschien vreemd, maar het is niet noodzakelijk om in een kledingkast alleen kleding op te bergen. Vaak wordt speelgoed in kinderkamers apart opgeborgen in manden die alleen voor speelgoed bestemd zijn. Hoewel dit ook een goede oplossing kan zijn, neemt het gemiddeld ook meer oppervlak in beslag waardoor er minder ruimte overblijft om daadwerkelijk te spelen. Als de kledingkast niet geschikt is om ook speelgoed in op te bergen, kunnen er ook andere oplossingen gevonden worden, bijvoorbeeld een kinderbed met uitschuifbare lades die als opbergruimte dienen. Daarnaast kan de hoogte van de kamer maximaal benut worden door speelgoed, spelletjes en andere spullen die niet dagelijks gebruikt worden in het bovenste gedeelte van de kast op te bergen.

Ga voor een opbergsysteem dat lang meegaat

Goede opslag in kinderkamers gaat meerdere jaren mee. Bij het plannen van een kast voor de kinderkamer is het daarom de moeite waard om na te denken over hoe de behoefte om spullen op te bergen zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen.  In het begin kan de kledingkast naast kleding ook speelgoed bewaren, maar later hobbyspullen en boeken voor een tiener. Een goed ontworpen kledingkast groeit dus mee met het kind. Dit kun je bewerkstelligen door bijvoorbeeld de positie van de planken te veranderen. Ook is het goed om na te denken over de uitstraling van de kledingkast, zodat je deze niet snel beu wordt. Kies daarom vanaf het begin materialen en neutrale kleuren die bij verschillende interieurs passen. Het kleurenthema van de kinderkamer kan in de loop van de jaren immers veel veranderen naarmate het kind groeit en geïnteresseerd raakt in andere dingen.

Ruim regelmatig op

Veel dingen stapelen zich op in de kinderkamer, zonder dat daar echt bij nagedacht wordt. Zo kunnen er spullen zijn die onnodig ruimte in beslag nemen, maar het wel lastig maken om de kamer netjes te houden. Een nette kamer is een plek waar  alles zijn plaats heeft. Daarom is het belangrijk om regelmatig kledingkasten door te pluizen, zodat alleen de essentiële spullen erin bewaard blijven. Een tip is om wat extra ruimte te reserveren in het bovenste gedeelte van de kledingkast. Daar kun je bijvoorbeeld seizoenskleding in opbergen, die je er pas uithaalt wanneer de gelegenheid er is om ze te gebruiken.