Deze BN’ers en influencers gaan de strijd aan tegen bangalijsten

Media door Janine

Het verspreiden van bangalijsten gebeurt al jaren en helaas is dit probleem in 2024 nog steeds niet gestopt. Bangalijsten zijn lijsten waarop meestal meisjes en vrouwen worden vermeld, vaak met kwetsende of vernederende beschrijvingen van hun vermeende seksuele activiteiten of uiterlijk. Deze lijsten worden zonder toestemming verspreid en veroorzaken ernstige schade voor de slachtoffers. De makers van deze lijsten lijken zich niet bewust te zijn van de impact die dit heeft op de meisjes en vrouwen die erop staan, of ze kiezen ervoor dit te negeren. Bekende Nederlanders en influencers komen nu in actie en bundelen hun krachten om een einde te maken aan bangalijsten.

Wat is een bangalijst?

Een bangalijst is een lijst waarop de namen van vrouwen, vaak nog jonge meisjes, worden vermeld. De makers beoordelen hen op hun seksuele prestaties, uiterlijk of op hoe ‘makkelijk’ ze volgens hen in bed te krijgen zijn. Het woord ‘banga’ is een denigrerende term die staat voor ‘slet’. Op deze lijsten kunnen ongeveer tien namen staan, vaak aangevuld met gedetailleerde, verzonnen verhalen. De verspreiding van deze lijsten is verre van een onschuldige grap, want het kan ernstige emotionele en sociale gevolgen hebben voor de betrokkenen. Helaas komen bangalijsten regelmatig voor op middelbare scholen, hogescholen en binnen studentenverenigingen.

Influencer Kelly Mexy

Influencer Kelly Mexy is een van de mensen die haar persoonlijke ervaring met bangalijsten heeft gedeeld. In het tijdschrift LINDA vertelde ze hoe ze op 14-jarige leeftijd voor het eerst op zo’n lijst stond. Het was een vernederende ervaring die ze niet durfde te delen met haar ouders. In plaats daarvan sprak ze erover met vriendinnen, die vaak ook op deze lijsten stonden. Kelly vertelt hoe de schaamte, het verdriet en de boosheid haar leven beïnvloedden. Bovendien werd ze lastiggevallen door jongens die haar telefoonnummer via deze lijsten hadden verkregen. Ze kreeg ongewenste, nare berichten en werd herhaaldelijk anoniem benaderd.

Influencers en BN'ers nemen actie tegen bangalijsten

Samen met LINDA.meiden en influencers zoals Kelly Mexy komen meerdere bekende Nederlanders en influencers in actie om bangalijsten tegen te gaan. Diva, bekend van De Bachelor en Spuiten en Slikken, en influencer Charlotte Molenaar zijn enkele van de gezichten van deze campagne. De campagne wordt ondersteund door meer dan alleen influencers; ook hogescholen, universiteiten, de landelijke politie en platforms zoals Turff, dat in studentenhuizen gebruikt wordt, doen mee. Het doel van de campagne is om iedereen op te roepen te stoppen met het verspreiden van deze schadelijke lijsten en om slachtoffers aan te moedigen steun te zoeken en melding te maken. Het is essentieel dat slachtoffers zich uitspreken, zodat we samen deze vorm van online pesten kunnen stoppen.