Songfestival winnaar Nemo uit kritiek naar de organisatie van het liedjesfestijn

Celebs door Maya Luz

Het Eurovisie Songfestival is alweer even geleden, maar het onderwerp is alsnog vol in het nieuws. Deze keer gaat het niet over de Nederlandse uitzending Joost Klein, maar over winnaar Nemo uit Zwitserland.

Lees ook: Sabrina Carpenter komt met kerstspecial 'Nonsense Christmas' op Netflix

Nemo uit kritiek op de EBU

Nemo won dit jaar het Eurovisie Songfestival met hun liedje 'The Code' voor Zwitserland. Door hun winst zal het liedjesfestijn volgend jaar ook in Zwitserland plaatsvinden. Nemo heeft de winst waarschijnlijk al wel even laten bezinken, maar het hele evenement heeft toch een vervelende smaak achtergelaten. De Zwitserse artiest heeft zich recent kritisch uitgesproken over de EBU, de organisator van het Songestival. Nemo vindt namelijk dat de organisator niet genoeg heeft gedaan om de artiesten te ondersteunen tijdens de beladen editie van het evenement. De show was enorm beladen door de deelname van Israël en de zanger vindt dat de hele wedstrijd hierdoor werd overschaduwd, dit vertelde de zanger aan de BBC.

Volgens Nemo was de sfeer backstage erg gespannen. "Er hebben zich situaties voorgedaan die nog steeds worden onderzocht door de EBU. Ze zouden contact met ons opnemen, maar dit is niet gebeurd. Ik vind het eerlijk gezegd een schande dat de EBU er zo lang over doet." De deelname aan het Songfestival zorgde bij Nemo voor een eenzaam gevoel. Ook vindt hen dat de EBU er niet genoeg was voor de artiesten. "Ik hoop echt dat volgend jaar dingen anders zijn om ervoor te zorgen dat het mentale deel van de wedstrijd goed geregeld is."

Verbetering komt te laat bij het Songfestival

In juni van dit jaar had de EBU al aangegeven dat er gewerkt werd aan verbeteringen na afloop van een onafhankelijk onderzoek naar het vorige Songfestival. De sfeer achter de schermen werd niet alleen door Nemo als probleem ervaren. Meerdere delegaties hebben hun kritiek geuit over de sfeer. Vlak na hun overwinning gaf Nemo al aan dat deze editie van het liedjesfestijn voor hen niet alleen "liefde en eenheid" was. "Dat maakt me heel verdrietig", verklaarde hij toen.

Nemo heeft tijdens het evenement in Malmö ook al aanvaringen gehad met de EBU. Zo mocht de zanger geen non-binaire vlag meenemen de arena in. Andere pridevlaggen waren wel toegestaan. In de green room werden verschillende regenboogvlaggen en transvlaggen gespot. Toch moest Nemo hun non-binaire vlag ongezien meesmokkelen. De EBU heeft inmiddels excuses gemaakt voor dit voorval. Het liedje waar Nemo het Songfestival mee heeft gewonnen 'The Code', gaat over hun persoonlijke ontdekkingsreis naar hun non-binaire identiteit.