Ongezond of high fashion: de graatmagere Armani-modellen
Terwijl de gewone sterveling lekker in haar huispakkie kruipt, zit een beetje modefiguur front row bij de fashionweek in Milaan, Parijs of Londen. Maar modekoning Armani stuurde wel extreem dunne modellen de catwalk op...
Met een storm aan kritiek als gevolg. Het is al langer hét onderwerp van gesprek in de mode-industrie, het gewicht van modellen die shows lopen voor de meest exclusieve merken. Modeontwerpers geven het schoonheidsideaal van de maatschappij de schuld, de maatschappij wijst juist met de vinger naar de modehuizen. Het feit blijft: size zero is nog steeds de standaard en heb je als model te veel vlees op het lijf, dan word je gewoon geweigerd tijdens een casting.
Licht, camera en te dunne modellen
De show van Armani stond dit jaar vol in de spotlights en niet vanwege de nieuwe lente/zomercollectie voor 2015. Ribbenkasten, benen zo dun als stokjes en ingevallen wangen, dat waren de ‘accessoires’ die meer aandacht kregen dan de kleding die de modellen voor de Italiaanse modeontwerper showden.
De graatmagere modellen waren een trending topic op social media, met dank aan het modelievende publiek, dat geschokt was door de duidelijk zichtbaar ongezonde modellen. De reacties op onder andere Twitter logen er niet om, aldus Metro UK. Modeliefhebbers front row, zaten er letterlijk met hun neus bovenop en stuurden foto na foto met de extreem dunne modellen de wereld in.
Ook het tijdschrift Sunday Times kwam onder vuur te liggen, toen ze bovenstaande foto tweette met de tekst 'sporty'. Volgers van het tijdschrift bestempelden de tweet als onverantwoordelijk en lieten hun afkeer blijken in een regen van retweets op het bericht.
Gezondheid van modellen
Het is jammer dat er nog steeds zo weinig verandering te zien is in de modewereld als het gaat om de gezondheid van modellen. Ook al gaf Vogue twee jaar geleden al aan niet langer te willen werken met modellen die te jong zijn of een eetstoornis hebben, (te) dunne modellen zijn nog steeds gewild bij modemerken en modetijdschriften. Zo overleed in 2006 het Uruguayaanse model Luisel Ramos aan hartfalen vanwege haar lage gewicht. Sindsdien is er meer aandacht voor het probleem, maar een oplossing lijkt nog ver weg.
De vraag die nu wordt gesteld is of er ooit écht iets zal veranderen. Of zullen de fashionweeks jaar in, jaar uit steeds weer de dunste modellen gebruiken voor het showen van hun collecties?
Wat vind jij van de modellen van Armani, vind jij ze te dun?