Wist jij dit? Zo duur is een scheiding

Relaties door Anne-Fleur

Een bruiloft kost een flinke mep, maar wat dacht je van een scheiding? Wie trouwt verwacht in eerste instantie niet uit elkaar te gaan, maar toch loopt het leven soms anders. Hoeveel kost het eigenlijk om uit elkaar te gaan, en welke uitgaven komen daar dan bij kijken? We leggen het in dit artikel voor je uit. Lees gauw verder!

Lees ook: Hoe vind je snel je eigen plekje na een scheiding?

Hoeveel kost een scheiding?

Heel leuk om het erover te hebben is het niet, maar helaas hebben we geen controle over dingen in het leven. Als je erover nadenkt om te gaan scheiden van je partner is dat wellicht heel verdrietig voor je, of heb je het juist nodig om op een gezonde manier door te gaan met je leven. Wat de reden ook is, een divorce is geen pretje. Mentaal is het zwaar, maar ook het kostenplaatje doet pijn. Een scheiding is namelijk, net als - ironisch genoeg - een bruiloft, erg duur.

Wat komt er financieel gezien allemaal bij kijken?

Als je gaat scheiden van je partner is het een goed idee om alle zaken netjes af te handelen en alles op papier te hebben. De kans is groot dat er bijvoorbeeld kinderen, huisdieren en bezittingen eerlijk verdeeld moeten worden - en dat doe je niet zomaar. Je hebt waarschijnlijk een echtscheidingsadvocaat nodig om alles in goede banen te leiden. Deze persoon helpt bij afspraken, maar ook dat alle juridische documenten goed behandeld worden. En je raadt het al, dit kost heel veel geld.

Kostenplaatje

Hoeveel een scheiding daadwerkelijk kost hangt natuurlijk helemaal af van jouw situatie en kan daarom dus sterk variëren. Heb je kinderen? Een koophuis? Andere bezittingen op jullie familienaam? Krijg je partneralimentatie? Of kinderalimentatie? De kosten kunnen door al deze dingen hoger uitvallen dan je natuurlijk hoopt. Komen jij en je ex er samen niet uit, dan is het misschien wel nodig om een mediator in te schakelen. Ook dit kost weer centen.

We hebben een kostenplaatje voor je op een rij gezet met dingen waar je sowieso rekening mee moet houden:

  • Echtscheidingsadvocaat: Reken op € 150 tot € 200 per uur. Hoe langer je advocaat bezig is, hoe hoger de kosten.
  • Rechtszaak of procedure: Het starten van een procedure bij de rechtbank kost je € 304.
  • Uittreksels: Voor documenten zoals uittreksels uit het persoonsregister betaal je ongeveer € 15 per stuk.

Uiteindelijk ligt de gemiddelde 'prijs' van een scheiding tussen de 2000 en 4000 euro. Dat is niet niks! Daarnaast geldt ook: hoe complexer je situatie, hoe duurder het kan worden. De divorce is al ingrijpend genoeg, dus doe je onderzoek en wees in ieder geval mentaal voorbereid op de financiële kant van scheiden.