Stroomt jouw inbox over? TikTok leert je hoe je hem leeg krijgt

Werk & studie door Maya Luz

De huidige staat van jouw inbox kan veel over je zeggen, tenminste dat vindt TikTok. Een overvolle inbox is chaotisch, terwijl een lege inbox georganiseerd is. Wil jij ervoor zorgen dat jouw inbox ook lekker leeg wordt? Zo doe je dat.

Lees ook: Deze nieuwe Gen Z marketing trend op TikTok is geniaal

Inbox zero is trending op TikTok

Wanneer er op TikTok wordt gepraat over het hebben van een lege inbox, wordt dit ook wel inbox zero genoemd. Het doel is om het aantal ongeopende berichten in je inbox altijd op nul te houden, en dit is nog best een uitdaging. Om dit te bereiken is het de bedoeling dat je een systeem ontwikkelt voor jezelf waarbij je regelmatig je nieuwe e-mails leest en een plekje geeft. Hierdoor wordt je niet constant geconfronteerd met een hoog aantal ongelezen berichten, maar heb je juist een lege en georganiseerde inbox.

Zo bereik je inbox zero

Je inbox constant leeghouden klinkt geweldig, maar hoe doe je dat dan? De eerste stap is jezelf afmelden voor nieuwsbrieven en promoties waar je niet op zit te wachten. Denk aan nieuwsbrieven van kledingmerken die er iedere keer weer voor zorgen dat je geld uit gaat geven. Weg ermee! Door deze stap te nemen voorkom je dat je spambox volstroomt met onnodige berichten.

@theaudhdvirtualassistant

Daarna is het tijd om labels aan te maken. Hierdoor kun je je nieuwe e-mails sorteren op onderwerp. Denk aan een folder voor berichten over afspraken, rekeningen, bankzaken, vrienden en ga zo nog maar even door. Hierdoor kun je je e-mails direct een plekje geven zodra ze binnenkomen. En als je ze na het lezen nog eens nodig hebt, weet je gelijk waar je moet zoeken.

Als je in Gmail werkt, kun je filters instellen die je nieuwe berichten automatisch voor je sorteren. Om nog georganiseerder te zijn, kan je kleurtjes toewijzen aan je labels en je e-mails sorteren op basis van hoe belangrijk ze zijn.

De belangrijkste tip van allemaal, is dat je een dagelijks moment voor jezelf inplant waarop je door al je nieuwe berichten heen gaat. Plan hier bijvoorbeeld een kwartiertje voor in iedere dag. Hierdoor raak je niet afgeleid door ongeopende mailtjes gedurende de dag en stapelen de mailtjes zich niet op.

Is inbox zero iets voor jou?

Wil jij inbox zero voor jezelf uitproberen? Dan is het handig om eerst te bedenken of dit een handige techniek is voor jou. Deze techniek is het fijnst voor mensen die houden van een georganiseerde inbox. Dit zijn alle Maagden en Steenbokken van de wereld. En daarnaast is het een hele handige techniek voor als je last hebt van een overvolle inbox vol met onnodige berichten. Met deze methode onderscheid je gemakkelijk de spam van de belangrijke berichten.