Tegen jezelf praten: volgens TikTok is het goed!

Psyche & spiritualiteit door Maya Luz

Heb jij weleens een volledig gesprek met jezelf? Dit voelt misschien raar om te doen, maar het is eigenlijk heel normaal. Volgens TikTok is het zelfs goed om tegen jezelf te praten. Zo zit dat.

Lees ook: Heb jij dead butt syndroom? Dit is wat dit volgens TikTok inhoudt

Tegen jezelf praten op TikTok

Tegen jezelf praten is misschien iets waar je je voor schaamt. Het is zeker niet iets waar je op betrapt wil worden. Toch is er niks mis mee, het is zelfs goed voor je. Er zijn ontzettend veel mensen die een interne dialoog hebben, en mensen met een externe dialoog. Tegen jezelf praten is een goede manier om je gedachtes te verwerken, ditzelfde geldt voor je emoties.

@y0rubangel

Verschillende mensen op TikTok hebben het momenteel over het feit dat ze tegen zichzelf praten. Zo zijn er mensen die tegen zichzelf praten omdat ze weten dat jij er zelf altijd bent om te luisteren en te antwoorden. Het is ook voor veel mensen een manier om te 'venten'. Je moet gewoon even iets kwijt en jij zelf bent dan misschien wel de perfecte persoon om het tegen te vertellen. Daarnaast is het ook een manier om van stress af te komen. Tegen jezelf praten kan dus heel luchtig en leuk zijn, maar het ook heel behulpzaam zijn voor wanneer je ergens mee zit. Volgens sommige mensen op TikTok is het zelfs vergelijkbaar met journalling of met een therapeut praten.

@wholewheatcracker

Waarom je tegen jezelf praat

Tegen jezelf praten kan dus heel therapeutisch zijn, maar waarom doen we het eigenlijk? Het is een gewoonte die vaak voorkomt bij mensen die hun gedachtes hardop moeten zeggen om ze te kunnen begrijpen. Soms kan een gedachte hardop zeggen veel meer duidelijkheid geven dat het enkel denken. Voor veel mensen helpt dit met het probleem waar je mee zit bekijken vanuit een ander perspectief. Daarnaast is het een gewoonte die voorkomt bij overdenkers. Bij deze mensen is het een manier om hun stress en angsten eruit te gooien. Volgens TikTok is het ook een go to voor creatieve en introspectieve types. Het is een gewoonte die veel verschillende soorten mensen doen, maar je hoeft zeker niet binnen een van deze hokjes te passen om het te doen.

Is tegen jezelf praten oké?

Twijfel je nog over of deze gewoonte oké is om te hebben? Het antwoord is ja. Het kan voor veel mensen een heel effectief coping-mechanisme zijn. Het kan ook dienen als een heel fijn alternatief voor praten tegen andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan situaties waarin je het ongemakkelijk vindt om met anderen ergens over te praten of wanneer je te maken hebt met een geheim. Maar soms kan het ook heel fijn zijn om jouw stress niet bij een ander te dumpen. Mocht dit aantrekkelijk klinken maar heb je het nog nooit geprobeerd, dan raden we je zeker aan om het eens te doen. Probeer het bijvoorbeeld eens tijdens het koken of onder de douche. Wie weet haal jij er ook wel iets uit.