Heb jij dead butt syndroom? Dit is wat dit volgens TikTok inhoudt

Sport & gezondheid door Maya Luz

Heb jij een kantoorbaan waarbij je de hele dag achter je bureau zit? Dan bestaat er een kans dat je last hebt van dead butt syndroom. Het is een trending topic op TikTok, maar wat is het eigenlijk precies?

Lees ook: Dit TikTok filter toont je hoe anderen je zien

Zo weet je of je dead butt syndroom hebt

Dead butt syndroom is een probleem waar veel mensen met een kantoorbaan mee te maken krijgen. Het heeft namelijk te maken met het feit dat je de hele dag in een stoel zit. Je bilspieren worden dan niet gebruikt. Hierdoor vergeten ze nog weleens wat hun werk ook alweer is. Als je last hebt van dead butt syndroom kunnen je billen pijn doen, maar ze kunnen juist ook gevoelloos zijn. Een teken van dead butt syndrome is ook een stijf of strak gevoel in je bilspieren wanneer je probeert op te staan. Moeite met je bilspieren aanspannen kan ook een signaal zijn. Je kan het ook op andere plekken voelen dan alleen in je billen. Wanneer je last hebt van pijn in je rug en een slecht postuur hebt, kan dit ook te maken hebben met je billen. Je bilspieren zijn namelijk ook medeverantwoordelijk voor je postuur. Tot slot kan je het ook merken tijdens het sporten. Wanneer je oefeningen doet waarbij je bilspieren een grote rol spelen, zoals squats, zal je wanneer je het hebt merken dat dit een stuk lastiger gaat.

De oorzaken

Dead butt syndroom wordt voornamelijk veroorzaakt door te veel zitten. En met te veel zitten bedoelen we meer zitten dan staan. Dan zit je bijvoorbeeld je volledige werkdag achter je bureau, zit je opnieuw tijdens je reis naar huis en ben je thuis weer constant aan het zitten. En als je tijdens het sporten oefeningen voor je bilspieren overslaat, wordt het vaak nog erger. Om je spieren gezond te houden, moet je ze gebruiken. En als je bepaalde spieren niet gebruikt, worden ze ook kleiner.... Een slechte houding hebben kan ook een rol spelen. Dit legt namelijk extra druk op je heupen en bekken. Hierdoor kunnen spieronevenwichtigheden ontstaan en een verminderde activering van je bilspieren.

Zo kom je er vanaf

Heb jij het idee dat je last hebt van dead butt syndroom? Dit is wat je kan doen om het tegen te gaan.

We raden je ten eerste aan om tijdens je werkdag regelmatig te gaan staan. Mocht je een stabureau hebben, maak er dan vooral gebruik van. Heb je dit niet, dan is het geen slecht idee om tijdens pauzes even te gaan lopen of tenminste staan. Hoe minder je zit, hoe beter. Daarnaast is het goed om je spieren goed op te rekken. Doe dus dagelijks wat rek en strekoefeningen die je billen en benen betrekken. Het toevoegen van extra oefeningen voor je bilspieren in je work-outs is ook een must. Denk hierbij aan glute bridges en lunges.

@physiobrake