Onderzoek toont aan: bellen met je moeder is goed voor je gezondheid

Relaties door Anne-Fleur

Wanneer het even niet zo lekker met je gaat, willen we eigenlijk maar één ding: onze moeder. Als volwassenen zien we onze moeders waarschijnlijk niet meer elke dag, maar wat blijkt: een telefoontje naar mams doet wonderen! Uit onderzoek is gebleken dat bellen naar je moeder goed is voor je gezondheid. Benieuwd geworden? Lees dan gauw verder.

Lees ook: Dit is de ‘invisible string theory’ van TikTok

Bellen met je moeder is goed voor je gezondheid

Ja, voor velen is een moeder only one call away en staat ze direct voor je klaar wanneer je dat nodig hebt. Ze is de persoon die het meeste om je geeft, die je het beste kent, en die altijd klaarstaat met advies. Dit geldt natuurlijk niet alleen als je een kind bent, maar ook nadat je jaren geleden al op jezelf bent gaan wonen. De magie van mama kan namelijk al opgewekt worden met een simpel belletje. Dit geeft niet alleen je dag een flinke boost, maar ook je gezondheid, zo is gebleken.

Knuffelhormoon

Het heeft eigenlijk allemaal te maken met oxytocine, ook wel bekend als het knuffelhormoon. Dit hormoon kwam vroeger altijd vrij wanneer je in aanraking kwam met je moeder. Een knuffel, een kus of een lekker dutje in haar armen. Oxytocine speelt een grote rol bij sociale interacties en stressvermindering. Dit knuffelhormoon gaf ons vroeger al een gevoel van geborgenheid, maar ook als volwassenen hebben we dit soms nog nodig. Maar ja, als je je moeder niet 1, 2, 3 dicht bij je hebt, kan dat best lastig zijn.

Gelukkig is er een andere non-fysieke manier om dit liefdevolle effect weer op te wekken. Het onderzoek toonde aan dat de stem van je moeder door de telefoon bijna net zoveel oxytocine vrijmaakt als een fysieke knuffel. Daarnaast zou het ook je cortisol (het stresshormoon) verlagen. Heel simpel gezegd kan een telefoontje naar je moeder wonderen doen als je je even rustig, ontspannen en kinds wil voelen. Even bellen it is.

Berichtje sturen

Is bellen met je moeder even geen optie? Dan is een berichtje sturen natuurlijk ook een puik plan. Haar lieve woorden lezen met haar stem in je hoofd kan ook al helpen. Alhoewel, een persoonlijk gesprek (face to face of niet) zal nóg beter werken. Je weet nu in ieder geval bij wie je moet aankloppen als het even niet zo lekker gaat. En hey, sowieso dat je moeder ook blij zal zijn met jouw belletje.