‘Boyfriend blindness’ is een ding en zó herken je het bij jezelf

Relaties door Anne-Fleur

Op TikTok heb je het vast weleens voorbij zien komen: eyebrow blindness, hair blindness, outfit blindness, noem het maar op. In deze video's worden 'blind spots' uitgelicht. Een blindness die je ook kan hebben kan over je relatie gaan en die is een stuk minder onschuldig dan de andere drie: boyfriend blindness. Wij leggen je uit wat het is én hoe je het bij jezelf herkent.

Lees ook: Dit is de ‘invisible string theory’ van TikTok

Wat is boyfriend blindness?

Op TikTok is er een tal aan video's te zien over verschillende blindnesses die je kunt hebben. Bij eyebrow blindness tekende je vroeger bijvoorbeeld je wenkbrauwen ontzettend donker en dik in - en als je nu naar een foto van die tijd kijkt ga je bijna over je nek, zo embarrassing als je dat nu vindt. Je vraagt je af hoe je dat vroeger in hemelsnaam nooit gezien hebt. Deze blind spot zie je pas na een verloop van tijd in. Bij boyfriend (of girlfriend of whatever-friend) blindness heb je eigenlijk een soort van roze bril op, waarmee je de slechte dingen in je relatie niet ziet. Alle red flags doen je niet zoveel omdat je er eigenlijk liever niet naar kijkt.

Zo herken je boyfriend blindness

Het kan zijn dat jij ook boyfriend blindness hebt, maar goed, geef dat maar eens toe... Dat is natuurlijk heel lastig om te doen, dus hierbij een aantal punten waarmee jij bij jezelf kunt herkennen of jij ook last van deze blinde vlek hebt.

1. Jouw familie en vrienden mogen jouw partner niet

En dat negeer jij... Natuurlijk kan het zijn dat jouw vader, moeder of vriendin geen fan is van jouw lief, maar als ie-de-reen in jouw omgeving jouw partner niet mag, dan moeten er wel een aantal bellen gaan rinkelen. De kans is in zo'n situatie ook groot dat jij de meningen van je familie en vrienden dan ook sterk negeert. Je moet er niets van hebben. Is dat omdat jij die meningen écht niet begrijpt of ben je stiekem gewoon bang om geen relatie te hebben?

2. Je maakt excuses voor het slechte gedrag van een ander

Iedereen in een relatie valt weleens uit tegen elkaar. Misschien heb je een slechte dag of gaat het gewoon even niet zo lekker. Maar als iemand vaak onaardig en zelfs een beetje gemeen met jou omgaat, dan is dat natuurlijk hartstikke toxic. Voorál in een relatie. Wanneer je voor jezelf weet dat dit geen goed gedrag is, dan is er in principe niet veel aan de hand. Maar als je excuses gaat maken voor het slechte gedrag van jouw partner (en het dus eigenlijk rationaliseert) dan heb je waarschijnlijk last van boyfriend blindness. 

3. Je spreekt je niet uit over je relatie

Vind jij het lastig om met vrienden of familie te kletsen over de slechtere dingen in je relatie? Dan kan het maar zo zijn dat je eigenlijk een beetje bang bent om erover te praten én meningen van anderen te horen. Je wil namelijk helemaal niks weten over dat het niet zo goed gaat, en als je dit aan een ander vertelt, dan voelt het als een werkelijkheid. Eigenlijk weet je diep van binnen dat het niet helemaal lekker gaat, maar bij de gedachte aan alleen zijn (zonder je partner) word je ook niet blij van. Boyfriend blindness it is...