Georgina (28) is allergisch voor haar eigen menstruatie

De maatschappij door Anne-Fleur

Ongesteld zijn is iets wat menig vrouw graag zou skippen iedere maand. Last van bloedverlies, krampen, vermoeidheid, hoofdpijn, rugpijn, en ga zo maar door. Voor Georgina (28) is haar menstruatie nog een stukje heftiger. Bij haar is namelijk gebleken dat ze allergisch is voor haar eigen ongesteldheid...

Lees ook: Angela (29) heeft nymfomanie: ‘Ik had 10 à 20 keer per week seks’

Heftige klachten

De Londense moeder van één kind had last van brandende ogen, een verminderd gezichtsvermogen, enorme hoofdpijn en jeukende huiduitslag. Vreselijke klachten natuurlijk. Pas na een paar weken en verschillende dokters kwam ze erachter dat deze klachten eens per maand voorkwamen. Uiteindelijk deed Georgina Jelley de onverwachte ontdekking dat ze lijdt aan een biologische intolerantie voor haar eigen menstruatiecyclus.

Spiraaltje laten zetten

In april besloot Georgina om een ​​spiraaltje te laten plaatsen, dit deed ze na een aantal jaren de anticonceptie-injectie te hebben gebruikt. Haar huisarts adviseerde de overstap aanvankelijk nadat ze door de injecties symptomen van premenstruele dysforie syndroom (PMDD) begon te ervaren. Zo'n drie weken later begon ze heftige klachten te krijgen. Jeukende ogen, hoofdpijn en een huiduitslag die af en toe voorkwam, maar wel over haar hele lichaam verscheen. Tegen de pers vertelde Georgina later: "Het was zo'n vreemd branderig gevoel in mijn ogen. Ze bleven water geven en mijn wangen waren ook rood. Ik dacht dat het misschien een reactie was op mijn wasverzachter of zoiets."

MRI-scan

De klachten werden minder, maar weer drie weken later kwamen de symptomen wéér opzetten. Deze keer nog weer heftiger dan de vorige keer. Dit werd zelfs zo erg dat Georgina werd doorverwezen naar een oogarts, waar ze een MRI-scan onderging."Mijn ogen waren zo rood, het leek alsof ik een oogmasker droeg en het beïnvloedde mijn gezichtsvermogen", aldus de moeder van één. "Het was zo pijnlijk en ik was zo bang dat er iets ernstig mis was." Tot Georgina's verbazing kwamen de tests allemaal positief terug. Nadat verschillende aanvullende onderzoeken waren uitgevoerd door specialisten in het St Mary's Hospital in Orpington, merkte Georgina een bijzonder patroon op... De klachten kwamen alleen opzetten tijdens haar menstruatie.

Allergisch voor menstruatie

Uiteindelijk is er dan toch nog een oorzaak gevonden voor alle symptomen die Georgina had. Het is gebleken dat ze lijdt aan een zeldzame aandoening, waarbij ze eigenlijk allergisch is voor haar eigen menstruatie. Uit angst dat de symptomen weer de kop zouden opsteken, heeft Georgina vervolgens de beslissing genomen om haar spiraal te laten verwijderen, en is ze teruggekeerd naar de anticonceptie-injectie, waardoor haar menstruatie aanzienlijk minder heftig werd. "Ik voel me zoveel beter sinds mijn spiraal is verwijderd", vertelt ze. ‘Het was zo pijnlijk en verschrikkelijk, en we hadden geen idee waarom het gebeurde.Ik werk fulltime en heb een dochter om voor te zorgen, het was veel om mee te maken." Hoewel Georgina 'blij' is dat ze weet wat er met haar aan de hand is, vindt ze het ook een hele schok en wil ze haar ervaring gebruiken om voor awareness te zorgen rondom het onderwerp.