2 slimme dingen om te doen zodra je salaris gestort is

Lifestyle door Anne-Fleur

Yay! Het is het einde van de maand en dat betekent voor velen: pay day! Waar de een alles direct netjes verzorgt, voelt de ander zich zo rijk als de koning van Frankrijk en is pay day ook shopping day. Ben jij dat laatste en wil je het deze maand eens even helemaal anders doen? Dit zijn twee slimme dingen om te doen als je salaris is gestort.

Lees ook: Zo beheer je je geld als een (broke) student

Wat te doen als je salaris is gestort

Misschien zat je al wel weken naar je loon van deze maand uit te kijken. Eindelijk kan je die ene jas kopen... Daar hoort natuurlijk ook dat ene paar laarzen bij en dat tasje dat je laatst zag is eigenlijk ook wel mooi. Na de storting van je salaris wil je jezelf het liefst even trakteren. Je moet natuurlijk ook vieren dat je weer een hele maand hard gewerkt hebt. Toch is alleen maar spenderen niet per se slim om te doen. Zo krijg je misschien weer geldzorgen en zit je er aan het eind van de maand weer precies zo bij. Het is daarom verstandig om deze twee dingen te doen nadat je je loon gekregen hebt.

1. Geld overmaken naar je spaarrekening

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar het ook daadwerkelijk doen is weer een ander verhaal. Direct geld overmaken naar je spaarrekening is een van de slimste dingen die je kunt doen als je salaris gestort is. Spreek voor jezelf een bedrag af - of het nu klein of groot is - dat je overmaakt naar je spaarrekening. Zo begin je de nieuwe maand goed en heb je gelijk wat extra centen in je spaarpot. Veel mensen doen dit pas aan het einde van de maand met hun vorige salaris; dan kijken ze wat er over blijft. Toch is het zo dat je het sneller uitgeeft wanneer je weet dat je het hebt. Staat het al op je spaarrekening, dan ben je minder geneigd om het alsnog uit te geven.

2. Maak een budget

Misschien vind je het wel een van de vreselijkste dingen om te doen, een budget maken, toch kan het voor veel mensen erg bevrijdend werken. Een budget opstellen betekent niet dat je nooit meer bij Thuisbezorgd kunt bestellen, het betekent alleen dat je voor elke cent een bestemming bedenkt! Spreek met jezelf af hoeveel je uitgeeft voor boodschappen, leuke dingen, kleding, enzovoorts. Ga hier dan ook niet overheen! Op deze manier heb je veel meer overzicht op je geld en ben je uiteindelijk trots als je je eraan hebt gehouden. Wellicht houd je zelfs wat geld over...