Zo beheer je je geld als een (broke) student

Lifestyle door Anne-Fleur

Veel mensen leren pas echt met geld omgaan als ze op zichzelf wonen. Voor velen begint dit in hun studententijd, wanneer ze op kamers gaan. Je studeert, dus fulltime werken zit er niet in, maar hoe kom je dan rond als broke student? En hoe beheer je je geld op een verstandige, volwassen manier? Lees gauw verder voor een aantal handige tips!

Lees ook: 5 vragen over geld die je aan jezelf moet stellen

Met geld omgaan als student

De kans is groot dat wanneer je op kamers gaat, je een bedrag gaat lenen van de overheid. Je moet immers toch zien rond te komen. Helemaal als je niet je hele studententijd op droog brood en pasta pesto wil leven. Daarnaast is uitgaan en lekker borrelen met je nieuwe besties óók part of the experience. Je zou een parttime-baantje kunnen vinden, maar dat moet je ook maar net vol kunnen houden. Kortom, het financiële leven van een student is niet makkelijk. Toch op een goede manier met geld omgaan als student? Zó doe je dat.

Budget opstellen

Ja, heel leuk is het niet en eigenlijk voelt het ook veel te volwassen, maar als je strugglet met geld als student kan het wel een heel goed idee zijn om een maandelijks budget op te stellen. Zet een deel apart voor leuke dingen, maar houd ook rekening met boodschappen, je huur en eventuele andere kosten waar je mee te maken gaat hebben. Zet alles goed op een rijtje, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Noodpotje

Speaking of verrassingen, soms kan er eens iets voorkomen (je laptop gaat stuk of je fiets begeeft het) waarbij je opeens een hele lap geld moet betalen. Niet fijn, maar ja, het hoort wel bij het volwassen leven. Zorg er daarom voor dat je wat geld achter de hand hebt, een noodpotje. Zo heb je in ieder geval je best gedaan om voorbereid te zijn.

Durf om hulp te vragen

Een van de dingen die je moet leren als je net op jezelf gaat wonen (of student bent) is leren met geld omgaan. Thuis kon je misschien alles makkelijk sparen, maar als je er alleen voor staat is het leven toch opeens een stuk duurder. Het is dan ook niet erg dat het niet in één keer goed gaat. Wees daarom dan ook niet bang om om hulp te vragen aan bijvoorbeeld je ouders of je oudere broer of zus. Zij helpen je vast graag, of het nu advies of een honderd euro biljet is om je even uit de brand te helpen.

Weg met afterpay

We hebben er ons allemaal wel eens schuldig aan gemaakt... Afterpay. Mega verleidelijk, maar financieel niet echt verantwoord. Vaak vergeet je deze kosten en aan het einde van de 30 dagen betaaltermijn wordt er opeens een vet bedrag van je rekening afgeschreven. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om lange tijd niet te betalen, waardoor je snel een schuld opbouwt. Als student kun je je dat waarschijnlijk echt niet veroorloven, dus weg ermee!