5 vragen over geld die je aan jezelf moet stellen

Lifestyle door Anne-Fleur

Is het tijd om de controle over je geldzaken terug te nemen? Say no more! Wij zijn er om je te helpen, want geldzaken regelen kan soms best spannend zijn. Al helemaal als je soms eigenlijk niet op je eigen bankrekening durft te kijken. Om te beginnen kan het een goed idee zijn om jezelf eens wat vragen te stellen over geld. Niet zo heel leuk misschien, maar wel handig om een overzicht te creëren en te bedenken hoe je je financiële zaken zou willen hebben.

Lees ook: Geldstress: met deze tips kun je financieel het einde van de maand halen

Vragen stellen over geld

Geldzorgen hebben is iets waar je zo snel mogelijk van af komt. Je wil het leven leiden dat je in gedachten hebt, maar vaak lukt dat niet door je financiële situatie. Om het (weer) een beetje op de rit te krijgen is het slim om te bedenken wat je nu eigenlijk wil. En dat doe je natuurlijk het beste met jezelf bepaalde vragen stellen over geld. Zie het als een soort journal-uurtje waarbij je de vragen opschrijft in een notitieboekje of in de notes-app op je telefoon, en hier dus antwoord op geeft.

Welke vragen moet je dan precies stellen? Waar heb je het meeste aan? We hebben een lijstje met vragen (+uitleg) voor je opgesteld, zodat je vandaag nog kan beginnen met het op orde stellen van jouw finances. 

1. Hoeveel wil ik per maand sparen?

Hoeveel spaar je nu eigenlijk echt in de maand? Haal je soms wat uit je spaarpotjes? Om daadwerkelijk een bedrag te kunnen sparen wat je 'kwijt kunt', is het slim om te bedenken wat je wil en wat kan. Misschien is het 10% van je inkomen, misschien wel 15% of liever 7%.

2. Kan ik mijn inkomen verhogen? Zo ja, hoe?

Sommige mensen zijn al gelukkig met hun inkomen en hebben niet per se méér nodig om leuk te kunnen leven. Is dit bij jou niet het geval, dan kun je eens kijken naar manieren om je inkomen te verhogen. Misschien met een side job? Of kun je je baas om salarisverhoging vragen?

3. Kan ik sparen en tegelijkertijd leuk leven?

Je hebt verschillende manieren van sparen. Sparen voor 'later', in gevallen van nood en dergelijke, maar je kunt ook sparen om uit te geven. Om toch te sparen én leuke dingen te blijven doen, kun je het beste een potje met budget opstellen voor jezelf. Hier maak je geld naar over om per maand uit te geven. Blijft er wat over aan het einde van de maand? Dan kun je ervoor kiezen om het naar je 'echte' spaarrekening over te maken, of als cadeautje te houden voor de volgende maand.

4. Heb ik een goed gevuld potje achter de hand?

We schreven net al even over emergencies en geld, maar ook dit is belangrijk om bij jezelf na te gaan. Kan ik dingen wel betalen in gevallen van nood? Een kapotte auto, een wasmachine die niet meer draait... Hoe kun je dit potje bijvullen?

5. Spendeer ik mijn geld bewust?

Impulsieve aankopen doen in het leven, tja, het hoort er nu eenmaal bij. Soms dan. Niet te vaak. Als je je financiële zaken weer op orde wil maken, is het goed om je af te vragen waar al je verdiende geld eigenlijk naartoe gaat. Zijn dit dingen die je echt nodig hebt? Of had je die ene tas ook wel kunnen laten liggen?