Geldstress: met deze tips kun je financieel het einde van de maand halen

Lifestyle door Anne-Fleur

Geldstress is een term waar veel mensen zich in kunnen vinden. Honderd uur per week werken en alsnog bang zijn dat je een stukje maand overhoudt aan het eind van je geld. Je financiën goed op orde hebben kan voor veel rust zorgen en het is dan ook belangrijk dat je op een gezonde manier met je geld omgaat. Minder geldstress hebben? Met déze tips zorg je dat je het einde van de maand haalt (financieel dan).

Lees ook: Financieel op adem komen na een dure zomer: zo doe je dat

Geldstress hebben

Het leven als volwassene is niet altijd makkelijk. Je wordt ouder, dus je hebt meer verantwoordelijkheden, meer rekeningen en daarom wellicht ook meer geldstress. Niet fijn, maar gelukkig is er wel wat aan te doen. Je moet gewoon even de balans in je financiële situatie weer terugvinden. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet, die je nú nog kunt toepassen.

Check je uitgave patroon

Als je iemand bent die vaak meer geld uitgeeft dan 'ie eigenlijk heeft (of het gewoon op een onverantwoorde manier spendeert) dan is het logisch dat je daar op een gegeven moment ook echt naar gaat leven. 100 euro was eerst misschien veel voor je, maar nu denk je 'Oh, het is "maar" 100 euro'. Als je rijk bent, kun je zo denken, maar als je geldzorgen hebt, dan is dat niet het slimste om te doen. Check daarom je uitgave patroon. Waar spendeer je je geld eigenlijk allemaal aan? Heb je echt een telefoonabonnement van 60 euro nodig? En ga je wel vaak genoeg naar de sportschool om er 80 euro per maand aan uit te geven?

Weg met afterpay

We hebben er ons allemaal wel eens schuldig aan gemaakt... Afterpay. Mega verleidelijk, maar financieel niet echt verantwoord. Vaak vergeet je deze kosten en aan het einde van de 30 dagen betaaltermijn wordt er opeens een vet bedrag van je rekening afgeschreven. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om lange tijd niet te betalen, waardoor je snel een schuld opbouwt. Dat is enorm zonde toch?

Eten voor meerdere dagen

Boodschappen zijn tegenwoordig ontzettend duur. Waar je vroeger 50 euro voor weekboodschappen (en meer) kon betalen, zitten we nu zowat op het dubbele daarvan. Om wat te besparen op groceries, kun je kijken naar recepten die je in 'bulk' kan maken. Dit betekent niet dat je zeven dagen per week hetzelfde moet eten, maar je kunt wel proberen eten voor meerdere dagen te maken. Zeker als je geldstress hebt in een periode, kan dit een echte lifesaver zijn.

Zeg wat vaker nee

Een hapje hier, een drankje daar en een heerlijk weekendje weg of dagje uit. Je moet genieten van het leven, maar niet alle leuke dingen hoeven geld te kosten. Als je even wat rustiger aan wil doen met je spendings, dan kun je deze maand misschien die terrasjes en restaurantjes even achterwege laten. Zeg dus wat vaker nee, maar cijfer jezelf ook niet helemaal weg. Balance is key, maar ook de controle houden is heel belangrijk. Wedden dat je geldstress hiermee wat afneemt?