Dit bedrag moet je voor je 35e gespaard hebben

Vrije tijd door Anjali

Iedereen weet dat sparen belangrijk is. Maar hoeveel moet je eigenlijk sparen? Dit bedrag kun je het allerbeste voor je 35e gespaard hebben

Dit moet je gespaard hebben

Het is logisch dat je niet altijd, in elke levensfase, even goed kunt sparen. Je kunt namelijk krap bij kas zitten als student, maar wanneer je dertig wordt, begint het wel allemaal wat meer serieus te worden. Het is de bedoeling dat je je leven rond deze leeftijd wel een beetje op orde hebt. Je gaat je namelijk steeds meer voorbereiden op de toekomst en hebt waarschijnlijk een carrière, een auto en een koophuis. Deze toekomst bestaat ook uit sparen voor je pensioen en een gezin. Financieel expert Kimmie Green zegt dat je op je dertigste een bedrag op de rekeningen moet hebben staan dat overeenkomt met je jaarsalaris. Op dit moment ligt het modale inkomen op ongeveer €2.816,- per maand, wat na wat rekenen uitkomt op €36.500,- per jaar.

Toekomstplannen

Een startkapitaal van €36.500,- is handig voor de eerste vijf jaar, maar tot je 35e zul je weer meer gespaard moeten hebben. Welk bedrag dit is? In vijf jaar kun je maar het beste weer een jaarsalaris gespaard hebben. Dit patroon herhaalt zich elke vijf jaar tot je met pensioen gaat. Als je het advies van de financieel expert Kimmie Green opvolgt, zul je een aanzienlijk groot bedrag gespaard hebben, wat je voor allerlei dingen kunt gebruiken.

Zo moet je sparen

Wil je dit spaardoel daadwerkelijk waarmaken? Dan zul je elke maand ruim twintig procent van je inkomen apart moeten leggen. Zet dit op een aparte spaarrekening en bepaal voor jezelf of je het saldo daarvan wilt zien. Wanneer je zo'n bedrag ziet, wil je het namelijk sneller uitgeven dan wanneer je er niet mee in contact komt en alleen geld erop stort.

Andere spaarmethodes

Vind je deze spaarmethode te heftig, dan hebben we nog een aantal andere manieren gevonden om toch een zakcentje dichtbij te houden:

  • Automatisch sparen: Stel automatisch sparen in, en kies een bedrag dat gelijk na het krijgen van je loon wordt verplaatst naar de spaarrekening. Op die manier heb je bijna niet door dat je aan het sparen bent, terwijl je dat natuurlijk wel doet.
  • 52-weken-challenge: Je spaart hiermee €1.378 per jaar. Door in week 1 €1 te sparen, in week 2 €2, in week 3 €3 enzovoort kun je een goed bedrag sparen en speel je tegelijkertijd een soort spelletje. Elke week spaar je namelijk een euro meer, tot je bij de €52 in week 52 bent.
  • Koopzegels: Geld sparen terwijl je boodschappen doet: het kan met koopzegels. Het klinkt misschien een beetje suf, maar is een hele goede manier om onopgemerkt geld te kunnen sparen.