AVROTROS wil in gesprek met EBU over 'brute' diskwalificatie Joost Klein

Media door Alyssa

Goed nieuws voor Joost Klein! Vandaag is bekend geworden dat het Zweedse Openbaar Ministerie (OM) besloten heeft om geen vervolging tegen Joost in te stellen. Hoe fijn is dat?! De zaak is stopgezet omdat er niet genoeg bewijs is om hem te veroordelen. Joost blijft dus vrij als een vogel!

AVROTROS laat het er niet bij zitten

Toch is AVROTROS nog steeds "hevig teleurgesteld" over zijn diskwalificatie tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden. Joost werd uit de competitie gezet omdat hij een dreigende beweging zou hebben gemaakt naar een cameravrouw. Het Zweedse OM heeft vandaag dus aangegeven dat er geen bewijs is dat deze actie leidde tot "ernstige angst" of dat Joost slechte bedoelingen had.

AVROTROS wil in gesprek met EBU

AVROTROS heeft vanaf het begin gezegd dat de diskwalificatie "onnodig" en vooral "disproportioneel" was, en nu blijkt dat ze gelijk hadden. Maar dat voelt nu dus een beetje als mosterd na de maaltijd. Ze zijn dan ook van plan om snel in gesprek te gaan met de directie van de EBU (de organisatie achter het Songfestival) om deze onterechte diskwalificatie te bespreken. Ze willen ook alle bezwaren over de gang van zaken achter de schermen aan de orde stellen. AVROTROS heeft eerder een brief gestuurd naar de EBU, maar daar is nog geen reactie op gekomen.

Doet Nederland volgend jaar mee aan het Eurovisie Songfestival? 

Wat betreft Nederland’s deelname aan het Eurovisie Songfestival volgend jaar, blijft het nog even spannend. De AVROTROS heeft nog geen beslissing genomen of Nederland wel of nu juist niet meedoet, omdat ze eerst willen zien of de EBU veranderingen doorvoert. Fingers crossed dat alles snel geregeld wordt!

Problemen achter de schermen bij Songfestival 

Joost Klein is niet de enige die problemen heeft ervaren achter de schermen. Tijdens zijn deelname aan het Eurovisie Songfestival hebben ook andere landen klachten ingediend over de sfeer en omstandigheden achter de schermen. Joost had zelfs vóór zijn diskwalificatie al een klacht ingediend.

S10 spreekt zich uit over Eurovisie Songfestival 

Deze incidenten zijn helaas geen op zichzelf staande gevallen. Onlangs sprak S10, de Nederlandse zangeres die in 2022 meedeed met haar nummer “De Diepte,” openhartig over haar eigen ervaringen tijdens het Eurovisie Songfestival. In een interview bij Sophie & Jeroen op NPO 1 beschreef ze het liedjesfestijn als “heftig” en vertelde ze dat ze een officiële klacht had ingediend over het gebrek aan respect voor persoonlijke grenzen door sommige backstage-medewerkers. AVROTROS bevestigde later dat deze melding inderdaad was ontvangen en erkend.

Lees ook: Regisseur Europapa doet boekje open: 'Joost Klein schreeuwde tegen assistent'