Wil jij je geld beleggen? Wij geven je handige tips zodat je een pro wordt

Werk & studie door Anjali

Beleggen is een slimme manier om geld te verdienen. Je denkt misschien dat het heel ingewikkeld is, maar met deze tips word jij ook een pro.

1. Onderzoek beleggen

Op sociale media zijn er veel mooie succesverhalen te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die een cursus in beleggen verkopen. Maar je moet onthouden: als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat waarschijnlijk ook zo, ook in dit geval. Lees je altijd goed in: wat is het, wat kun je ermee en wat zijn de gevaren? Ook is het handig om de volgende drie punten in je achterhoofd te houden:

  1. Tijd: net zoals de economie, kent beleggen goede tijden en slechte tijden. Wees slim en beleg in de slechte tijden, maar wees je ervan bewust dat geld inzetten tijd nodig heeft om er daadwerkelijk iets uit te kunnen halen.
  2. Risicospreiding: beleg niet in één ding, maar spreid het geld over verschillende dingen. Zo is de kans groter dat je winst kunt behalen.
  3. Kosten: Een online beleggingsplatform op -app brengt vaak kosten met zich mee. Lees je daarom goed in om zo min mogelijk aan kosten te verliezen. Let er wel op of het een betrouwbaar platform is.

2. Kies waar je je geld aan uitgeeft

Of het nu bijvoorbeeld aandelen, vastgoed, crypto, fondsen, of goud is, bedenk goed waar je je geld aan uit wilt geven. Wat past het beste bij je, en welke koersen interesseren je het meest? Als je niets hebt met crypto, ben je er waarschijnlijk ook niet zo veel mee bezig, waardoor je je niet bewust bent van de huidige markt. Bedenk daarom eerst welke markten je interessant vindt, voor je er geld op zet.

3. Open een beleggingsrekening

Vroeger moest je een beleggingsrekening openen bij de bank en moest je de bank bellen om een rekening te openen. Nu kun je dat al gemakkelijk doen op je eigen bank of door een app te downloaden en deze te koppelen met je bankrekening. Er zijn alleen heel veel aanbieders, dus welke kun je het beste kiezen? Deze punten helpen je bij het bepalen:

  • Kosten: soms ben je een percentage van wat je inlegt kwijt aan alleen al het aanmelden, of heb je maandelijke kosten die je moet afdragen. Deze kosten wil je het liefst zo laag mogelijk houden, dus kijk goed waar dit percentage het laagst is. Kijk wel uit voor scams.
  • Toezicht: let goed op of de beleggingspartij onder het depositogarantiestelsel valt, en of ze door de DNB of het AFM gereguleerd zijn. Dat zijn tekenen dat ze goedgekeurd zijn om mensen te laten beleggen. Deze vergunningen moeten altijd vermeld staan op de website, en is dat niet zo? Dan adviseren we je er niet mee in zee te gaan.
  • Voorwaarden: wat zijn de voorwaarden van de partij: kun je je geld vrij opnemen, en moet je betalen om een rekening te openen? Deze dingen zijn belabgrijk om te weten voor je hieraan begint.
  • Service: bekijk de servicevoorwaarden goed: kun je gelijk bij ze terecht als je hulp nodig hebt, en staan de contactgegevens wel duidelijk vermeld? Je wilt natuurlijk wel een goed gevoel hebben als je ergens je geld aan toevertrouwd.

Ten slotte: beleggen kent risico's en kosten. Je kunt je inleg (deels) verliezen.