Ben jij een perfectionist? Dat is niet altijd goed

Werk & studie door Maya Luz

Perfectionisme wordt vaak gezien als iets goeds. Als je iets doet, dan doe je het goed. Dat is zeker een mooi streven. Maar daadwerkelijk een perfectionist zijn in alles dat je doet is niet altijd goed voor je. Dit is hoe dat zit.

Lees ook: 10 tekenen dat het een goed idee kan zijn om met een psycholoog te praten

Het kost veel energie om een perfectionist te zijn

Alles perfect willen doen kost veel energie. Door je perfectionisme steek je waarschijnlijk veel meer tijd in dingen die andere mensen een stuk sneller afhebben. Dit kost veel tijd en energie die je ook in andere dingen had kunnen steken. Dat is best zonde. Soms is het goed om even afstand te nemen van je project wanneer je het idee hebt dat het af is. Hierdoor ga je er niet honderd keer doorheen scrollen of het vanuit allerlei verschillende hoeken bekijken om foutje te vinden dat je op kan lossen. Check alles nog een keer en laat het dan voor wat het is. Dat scheelt een hoop tijd.

Het levert veel stress op

Naast het feit dat het je veel energie en tijd kost, is het zijn van een perfectionist ook stresvol. Je bent constant bezig met of wat je doet wel goed genoeg is en daardoor ga je alleen maar aan jezelf twijfelen. Je haalt jezelf ook steeds naar beneden met dit soort gedachtes, wat slecht is voor je zelfvertrouwen. Meer vertrouwen hebben in je eigen kunnen is hier de oplossing. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Maar je kan dit vertrouwen bijvoorbeeld opbouwen door te kijken naar eerdere prestaties en feedback van anderen.

Het is voor andere mensen soms ook vermoeiend

Naast dat het voor jou niet fijn is, is jouw perfectionisme door een ander vaak ook vermoeiend. Denk bijvoorbeeld aan die ene collega die op jouw werk zit te wachten of je studiegenoot die stress krijgt van het feit dat jullie het project nog steeds niet hebben ingeleverd. Als je perfectionistisch begint te denken, is het goed om ook even stil te staan bij de mensen om je heen. Wat is er belangrijker? Het hoogst mogelijke resultaat behalen, of de relatie behouden met je collega's en of studiegenoten?

Je voelt niet vaak hoe het is om echt tevreden te zijn met je eigen kunnen

Een probleem dat op de lange termijn zal ontstaan als je een perfectionist bent, is dat je nooit tevreden zal zijn. Als je geen tien haalt of geen promotie uit dat ene project sleept, heb je voor je gevoel gefaald. En dat is ontzettend zonde. Je kunt hierdoor je prestaties niet zien voor wat ze zijn: prestaties! Kijk eens wat vaker naar wat je al bereikt hebt en wees trots op jezelf. Je harde werk werpt zijn vruchten af, ook als het resultaat niet perfect is.