Ongevraagd advies: dit is hoe je ermee omgaat

De maatschappij door Anjali

Advies vragen is altijd goed, maar ongevraagd advies is vaak ongewenst. Met deze tips leer je hoe je daarmee om moet gaan.

Ongevraagd advies

Als je advies wilt, ga je automatisch naar de mensen van wie je denkt dat die verstand hebben van het desbetreffende onderwerp. Je gaat bijvoorbeeld niet naar die vriendin toe voor advies op het datingleven als zij al jaren getrouwd is, je komt niet met vragen over je pasgeboren baby als diegene geen ervaring heeft met kinderen en je vraagt geen hulp over het kopen van een huis van mensen die het liefst alles zo snel mogelijk uitgeven. Nee, je gaat naar de mensen die ervaring en verstanmd hebben van het onderwerp waar jij graag advies over wilt. Maar soms kan het ook gebeuren dat je geen advies vraagt, maar dat toch krijgt. Dit is hoe je daarmee omgaat.

1. Duidelijke verwachtingen

Laat duidelijk merken wat je intenties zijn wanneer je je verhaal deelt, en op welke manieren je misschien hulp nodig hebt van de omgeving. Soms heb je alleen een luisterend oor nodig, en geen oplossingsgerichte adviezen. Laat duidelijk weten dat je dan ook niet wilt dat er adviezen gegeven worden, maar dat je alleen wilt dat eimand je kan begrijpen. Laat ook blijken dat je het misschien fijn zou vinden om gesteund te worden, en dat het niet uitmaakt welke beslissing je uiteindelijk neemt.

2. Vriendelijk bedanken

Zie het ongevraagde advies als een lief gebaar, maar probeer op een vriendelijke maar duidelijke manier te vertellen dat je daar geen behoefte aan hebt. Natuurlijk is het goed bedoeld, maar als je al weet dat je er niets aan hebt is het zonde om te doen alsof, en is de andere persoon ook meer energie kwijt. Bedank diegene wel vooral voor de moeite, en vertel dat je in de toekomst misschien graag wel oplossingen wilt horen.

3. Geen verplichting

Heb je duidelijk aangegeven dat je geen advies hoeft, maar gaat diegene toch door met de ongevraagde adviezen? Schiet dan niet gelijk in de verdediging en word vooral niet boos, maar probeer het te zien als iets waar je niets mee hoeft te doen. Adviezen hoeven niet opgevolgd te worden. Luister ernaar en laat het vervolgens gewoon los. Op die manier kun je gewoon je verhaal kwijt, maar hoef je je niet druk te maken dat je iets opgelegd wordt. Nogmaals, je hoeft uiteindelijk niets met de adviezen te doen.