Wil je een groter netwerk opbouwen 5X tips om beter te netwerken

De maatschappij door Anjali

Netwerken kan heel goed voor je zijn, amar wat. nou als je zelf wat meer introvert bent? Deze tips zullen je helpen.

1. Niet forceren

Je netwerk moet je niet forceren. Als het voelt alsof je aardig moet doen, zuigt dat veel energie uit je. Het hoort spontaan te gaan, en je moet er plezier in hebben. Kan je het niet goed vinden met bepaalde mensen? Dan is dat misschien niet het beste netwerk waar je bij kunt horen. Ook hoef je niet nu al een half jaar vooruti te plannen wanneer je een kopje koffie gaat drinken om je netwerk te onderhouden. Het hoort een beetje vanzelf te gaan, maar vergeet er niet een piepklein beetje moeite in te steken natuurlijk.

2. Netwerken = geven

Als je een goed netwerk op wilt bouwen moet je je bedenken dat je er niet alleen iets uit kunt halen, maar zul je zelf ook wat moeten geven. Zie het als een soort van investering in jezelf: als je zelf wat meer geeft, is de. kans groot dat je later misschien wat meer terug kunt verwachten. Ook zijn mensen bereid beter te onthouden wat je voor ze doet, wat later in jouw voordeel uit kan pakken.

3. Durf

Het is soms wat spannend, maar je krijgt heel veel meer voor elkaar door het gewoon te vragen. Vaak denken mensen niet eens dat je geïnteresseerd zou zijn in die ene positie, maar door het simpelweg te vragen breng je ze op nieuwe ideeën. 'Nee heb je, ja kun je krijgen' of 'brutale mensen hebben de halve wereld' zijn. spreekwoorden die je misschien wel eens voorbij hebt horen komen, maar het werkt echt. Daarnaast willen mensen vaak graag helpen, dus geef je hen ook gelijk een goed gevoel als ze jou kunnen helpen. Netwerken gaat vooral om het durven: durf jezelf open te stellen, durf te vragen en durf jezelf te zijn.

4. Iedereen hoort bij jouw netwerk

Als je het zo bekijkt, is iedereen je netwerk. Ja, zelfs je moeder, je beste vriendin, de lokale postbezorgers en de supermarktcaissière. Je haalt veel uit connecties die je in het dagelijks leven (en onbewust) onderhoudt. Met deze mensen kun je gesprekken hebben die jou in het dagelijks leven bezighouden, en misschien zitten er zomaar kansen in datzelfde gesprek en kan iemand je helpen met iets, of andersom. Je hebt het misschien niet altijd door, maar ook dat is netwerken.

5. Borrels zijn niet bepalend

Om goed te kunnen netwerken heb je niet per sé een netwerkborrel nodig. Natuurlijk kunnen deze borrels handig zijn om je kringen uit te breiden, als je nog geen grote sociale kringen hebt. Het is een goede manier om mee te beginnen, maar probeer te onthouden dat je daar alleen bent om mensen te spreken die hetzelfde denken als jij. Je gaat er waarschijnlijk de eerste keren niets uithalen, behalve interessante gesprekken. Ook dat is prima, maar zorg ervoor dat je niet teleurgesteld naar huis gaat, maar juist geïnspireerd.