3X tips om te voorkomen dat je online opgelicht wordt

De maatschappij door Anjali

We shoppen graag online en hebben graag contact via sociale media. Maar niet iedereen op het internet heeft de beste bedoelingen. Zo voorkom je dat je online wordt opgelicht.

Online opgelicht worden

Bij oplichting dat via het internet plaatsvindt biedt een verkoper een dienst op product aan voor een hele lage prijs. Maar wanneer je het product of de dienst gekocht hebt, laat de verkoper niks meer van zich horen en is 'ie vaak niet meer te bereiken of laat deze persoon je in het duister. Je krijgt dan vervolgens niet meer wat je hebt aangechaft, maar het geld is ook al weg. Natuurlijk is het logisch dat je vervolgens gefrustreerd raakt, je geld is immers weg maar je krijgt er niets voor terug. Gelukkig hebben wij een aantal tips om te voorkomen dat je online wordt opgelicht.

1. Onderzoek doen

Kijk altijd goed naar wie het product of de dienst aanbiedt. Recensies zijn je beste vriend! Kijk op Google, Trustpilot of Facebook Reviews naar wat andere mensen zeggen over het bedrijf. Zijn er veel negatieve ervaringen? Dan is het misschien beter om maar ver uit de buurt te blijven. Kijk ook altijd even op de website van de Kamer van Koophandel, om te kijken of het bedrijf echt geregistreerd staat. Daarnaast is het verstanndig om je goed in te lezen over de verzendkosten en -tijd, en of je eventuele retouren vergoed krijgt.

2. Vergelijken

Online oplichting vind vaak plaats wanneer je een veel goedkopere deal kunt scoren. Natuurlijk is dit niet altijd zo, maar wanneer je via een website besteld die je nog niet kent (of via een verkoper op een groter platform) moet je daar extra voorzichtig mee zijn. Vaak is het zo dat als het te mooi is om waar te zijn, het waarschijnlijk ook zo is. Vergelijk daarom de prijzen van verschillende websites, en maak de afweging of je liever wat meer betaalt voor een website die je vertrouwd, tegenover een goedkopere deal bij een website die je minder kunt vertrouwen. Want als je tóch wordt opgelicht ben je al het geld kwijt. Als het verschil niet aanzienlijk groot is, kun je er best pp vertrouwen dat het gewoon een goede deal is.

3. Betaalmogelijkheden

Natuurlijk is het gemakkelijk en gebruikelijk om met iDeal of internetbankieren te betalen, maar soms is het veranstiger om met creditcard, Paypal of Afterpay te betalen. Hiermee krijg je meer kopersbescherming, en kun je gemakkelijker je geld terugkrijgen. Kijk daarom ook of deze opties mogelijk zijn bij de betaling van het product of de dienst. Op deze manier krijg je sneller je geld terug wanneer je opgelicht wordt of kun je pas betalen wanneer je jouw product of dienst ontvangen hebt.