5 redenen om geen geld uit te lenen aan vrienden

De maatschappij door Maya Luz

Geld hebben we allemaal nodig, en soms zitten we wat krapper bij kas. Dat kan gebeuren en steun van je omgeving kan dan heel fijn zijn. Toch is het niet altijd verstandig om geld uit te lenen aan vrienden of familie. Dit is waarom.

Lees ook: 6x stappen om een moeilijk gesprek te houden

Het is lastig om je geld terug te vragen aan je vriend

Wanneer je geld uitleent aan je vrienden of familie, doe je dit vanuit de goedheid van je hart. Je wil iemand helpen. Hierdoor kan het best lastig zijn om aan ze te vragen wanneer je je geld terugkrijgt. Het kan ongemakkelijk zijn want het onderwerp kan best gevoelig liggen. Daarnaast wil je ook niet overkomen alsof je alleen maar aan je geld denkt wanneer je ze spreekt. Hierdoor ga je op je tong bijten en vraag je je geld dus niet terug. Einstand: je krijgt je geld pas heel laat terug of niet of gedeeltelijk. En dat is ook niet handig.

Elkaar zien kan ongemakkelijk worden

Vragen wanneer je je geld terugkrijgt is dus ongemakkelijk en daardoor is elkaar zien ongemakkelijk. Het is überhaupt ongemakkelijk om in groepsituaties te zijn met mensen die je nog geld verschuldigd zijn. Onderwerpen die met geld te maken hebben bespreken is ook lekker awkward. Zeker als ze aangeven dat het financieel goed gaat, ga jij je afvragen waarom ze je nog niet terugbetaald hebben.

Er zijn geen duidelijke deadlines voor het terugbetalen

Wanneer je geld uitleent aan een vriend of familielid wil je ze niet onder druk zetten. Je behandelt de lening niet als een zakelijke transactie. Hierdoor stel je geen duidelijke deadlines voor wanneer je het bedrag terug wil hebben. En zoals eerder besproken is het ongemakkelijk om te vragen wanneer je je geld terugkrijgt. Dit maakt de kans heel groot dat je lang moet gaan wachten.

Ze zullen in de toekomst misschien vaker geld willen lenen

Een probleem dat vaak voorkomt bij het uitlenen van geld is dat het een gewoonte wordt. Je doet het één keer, dan kan het ook wel twee keer toch? Of misschien zelfs vaker. Dit kan erg vervelend zijn en het kan ook moelijk zijn om nee te zeggen. Want waarom zei je eerst ja en nu opeens nee? Het zorgt gewoon voor heel veel gedoe.

Het kan de band tussen jullie verpesten

Waar dit allemaal op neerkomt is dat een lening verstrekken naar je vriend of familielid erg slecht kan zijn voor jullie band. Elkaar zien wordt ongemakkelijk en dus ontlopen jullie elkaar. Jullie hele band gaat opeens om geld draaien en daardoor verwaterd jullie vriendschappelijke contact. Onze conclusie: we snappen dat je iemand wil helpen, maar pas op. Maak duidelijke afspraken wanneer je wel besluit om geld uit te lenen om lastige situaties te voorkomen.