6x stappen om een moeilijk gesprek te houden

De maatschappij door Anjali

Niemand heeft zin in een moeilijk gesprek, maar soms is het wel echt nodig. Hoe pak je dat goed aan? Met deze stappen wordt het een fluitje van een cent.

1. Doel van een moeilijk gesprek

Bepaal ten eerste het doel van het gesprek: wat wil je bereiken, en waar zit je mee? Laat allereerst weten dat er iets aan de hand is, sommigen hebben niet door dat ze iets doen waar je je niet fijn bij voelt. Plan vervolgens een geschikt moment in: dat hoeft niet nu meteen, want je wil misschien eerst bedenken wat je wilt gaan zeggen. Jullie mogen allebei de kans krijgen om je verhaal te doen, dus zorg dat je je goed voorbereid om miscommunicatie te voorkomen.

2. Deel je perspectief

Het is belangrijk om van te voren dus te bedenken welke punten je wilt gaan aankaarten, zodat jullie elkaar goed kunnen begrijpen. Praat wel vanuit je eigen perspectief, zodat de ander zich niet snel aangevallen kan voelen. Wees ook voorzichtig met je woorden, en begin bijvoorbeeld met 'ik heb het gevoel dat...' in plaats van 'jij zorgt er altijd voor dat...'. Door te delen hoe jij je erbij voelt geef je niet gelijk iemand anders de schuld, maar kunnen mensen zich sneller inleven.

3. Blijf objectief

Rustig en kalm blijven staat in een moeilijk gesprek centraal, ook als het een emotioneel gesprek wordt. Houd je emoties in bedwang, en zeg geen dingen uit boosheid. Hier zul je later spijt kan krijgen als het gesprek een andere wending krijgt. Beschuldig elkaar dan ook niet, maar bespreek juist de concrete voorbeelden om zo objectief mogelijk te blijven.

4. Open vragen stellen

Luister ook goed naar wat de ander te vertellen heeft. Een goed gesprek moet van beide kanten komen, dus luister goed naar de standpunten van een ander. Lukt het niet om een moeilijk gesprek te onderhouden? Stel dan open vragen, zoals 'hoe', 'waarom' en 'wat'.

5. Vat het gesprek samen

De belangrijkste punten kan je goed samenvatten: zijn jullie eruit gekomen? Herhaal deze antwoorden, zodat jullie alles allebei op een rijtje hebben en er geen miscommunicatie kan ontstaan. Op deze manier kunnen jullie samen werken aan een eventueel compromis, om de band nóg sterker te kunnen maken.

6. Waardeer elkaar

Spreek ook uit dat jullie elkaar waarderen, want anders zater jullie geen moeilijk gesprek te voeren. Jullie willen er allebei alles aan doen om de band te behouden, dus spreek samen af hoe je soortgelijke situaties in de toekomst kunt voorkomen en waarom dat zo belangrijk is. Het is lastig om zo'n gesprek te voeren, dus sluit het gesprek af door te waarderen dat jullie allebei open met elkaar kunnen zijn.