'Trad wives' op TikTok, dit moet je erover weten

De maatschappij door Maya Luz

Het idee dat vrouwen in de keuken horen en kinderen moeten krijgen klinkt in 2024 een beetje achterhaald. Toch zijn er nog veel mensen die er zo over denken, dat blijkt door wat er trending is op TikTok. Het concept van 'trad wives' is populair op de app. Dit is wat je erover moet weten.

Lees ook: Wat de vraag op social media over 'de man en de beer in het bos' met ons doet

Wat is een trad wife?

Een trad wife is een afkorting voor een traditional wife, ofwel een traditionele huisvrouw. Op TikTok zijn momenteel heel veel video's te zien waarin vrouwen de levenswijze van een traditionele huisvouw verheerlijken. Traditionele genderrollen worden benadrukt en het huis wordt het domein van de vrouw. Trad wives zijn vrouwen die zich helemaal kunnen vinden in dit leventje. Op TikTok zijn ze in verschillende variaties te vinden. De ene vrouw kleedt zich op een erg bescheiden wijze en de ander kiest ervoor om al haar eten zelf te verbouwen in haar tuin. Een ding hebben ze gemeen: hun video's zien er erg verwelkomend en aesthetically pleasing uit. Hierdoor lijkt hun lifestyle opeens heel verfrissend terwijl het eigenlijk nogal ouderwets is.

Zijn trad wives slecht?

De trend omtrent trad wives wordt niet door iedereen met veel positiviteit ontvangen. Zo is er kritiek op het beeld dat de vrouwen creëren in hun video's waardoor het lijkt alsof deze levensstijl ze juist meer vrijheid biedt. Daarnaast wordt het concept van trad wives geassocieerd met extreem-rechts en erg conservatieve ideeën. Daarnaast wordt ook vaak de link gelegd tussen het idee van trad wives en religie. Je hoeft niet per se religieus te zijn om een trad wife te worden, toch zijn veel populaire trad wives op TikTok gelovig. Een van de populairste content creators die onder deze trend valt, Nara Smith, is zelf mormoon.

@naraazizasmith

Maar is het hele idee van een trad wife, en de trend op TikTok dan echt slecht? Niet per se, als je de trend met een korreltje zout neemt. Er is natuurlijk niks mis met het willen van een traditioneel leven. Een beetje mediawijsheid is alleen nodig wanneer je deze video's kijkt en gaat idealiseren. Op sociale media tonen mensen natuurlijk alleen wat ze willen tonen en dit wordt vaak gedaan met een bepaald doel. Laat je dus vooral niet betoveren door het ideaalbeeld dat je For You Page je voorschoteld en zoek naar manieren om elementen van de trad wife lifestyle in je eigen leven te verwerken als je dit wil. Maar je hoeft natuurlijk echt geen onderdanige huisvrouw te worden om je een beetje Nara Smith te voelen.