3X manieren om je sokken wit te krijgen

Vrije tijd door Anjali

We dragen graag sokken om de voeten schoon te houden. Maar witte sokken kunnen erg vies worden. Hoe ga je dat tegen?

Witte sokken

Als je zo lang mogelijk met je spullen wilt doen, leef je duurzaam. Zo ook met kleding. Volgens onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam hebben we gemiddeld 173 kledingstukken in de kast, waarvan er ruim 43 ondergoed en sokken zijn. Dat is bijna een kwart, en we willen natuurlijk niet dat dit getal vies wordt of stuk gaat, want dat kost veel geld én is niet milieubewust. Je hoeft echt niet bij ieder vlekje in je sokken een nieuw paar aan te schaffen, maar het is wel handig om te weten hoe je je grauwe kleding weer stralend wit krijgt. Dat is dan weer wél goed voor je portemonnee en Moeder Aarde.

Tips

Of je je witte sokken nou elke dag draagt of er liever niet naar omkkijkt, met deze tips hoef je je nooit meer druk te maken of ze er nog wel schoon uitzien, zelfs na het wassen.

1. Vaatwastablet

Hte klinkt misschien een beetje gek, maar vaatwastabletten kun je prima toevoegen aan je witte was. Vaatwastabletten zorgen er namelijk voor dat de was weer blindend wit wordt. Hoe je dit doet? Maak je vale of verkleurde kleding eerst een beetje nat, en doe dit door het met de hand te wassen of door een kort spoelprogramma in te stellen. Gooi vervolgens een vaatwastablet bij de natte was, en zet je normale wasprogramma aan. Het werkt als magie, en je zult zien dat je je nooit meer druk hoeft te makwen om vale kleding.

2. Citroen

Deze hack is misschien het meest makkelijk: het enige wat je nodig hebt is schijfjes citroen en kokend heet water. Wat je doet is het water koken in een pan, waarna je de schijfjes citroen van gemiddelde dikte toevoegt. Laat de citroen ongeveer één minuut koken in het water, en stop daarna de kleding met de hardnekkige vlekken in de pan. Let er wel op dat je dit niet langer dan tien minuten laat doorkoken en roer eens in de zoveel tijd. Spoel daarna af met koud water en laat drogen. Schoner dan dit zullen ze niet worden!

3. Soda

Soda is een echte alleskunner: je kunt er van alles mee schoonmaken en het is echt een wondermiddel. Ook je kleding kun je weer mooi wit maken. Gooi je sokken in de wasmachine, en combineer soda en waspoeder in het wasmiddelbakje. Was de kleding op de gewenste stand en de machine zal al het werk doen.