Slaap je slecht in de zomer? Dit kun je eraan doen
Wij worden altijd erg gelukkig van de zomer, totdat we gaan proberen om te slapen. In de zomer lijkt slapen soms echt onmogelijk. Het is veel te heet en te licht. Hierdoor kan onze nachtrust flink verstoord worden. Dit is hoe jij beter kunt slapen in de hete zomer.
Lees ook: Een goede nachtrust: met deze tips zul je beter slapen
Waarom het moeilijker kan zijn om te slapen in de zomer
In de zomer lijkt het soms onmogelijk om goed te slapen. Dit is niet gek want er zijn meerdere factoren die meespelen bij onze verslechterde nachtrust in de zomer. Dit kan ten eerste door de hitte komen, hierdoor kan je lichaam meer moeite hebben met ontspannen. Daarnaast heeft het te maken met het feit dat het langer licht is buiten. Ons lichaam associeert donker met slapen, dus als het buiten nog licht is zal je waarschijnlijk niet zo snel moe worden. Je lichaam maakt dan pas later de hormonen aan die ervoor zorgen dat je moe wordt en dus lig je langer wakker in bed. En dat is nogal vervelend.
Zo slaap je beter op warme zomeravonden
Oké, de hitte en het licht zijn dus de stoorzenders. Nu is de volgende vraag: wat kun je eraan doen? Ten eerste raden we je aan om een vast slaapritme aan te houden. Na een tijdje raakt je lichaam hieraan gewend en zal het makkelijker worden om in slaap te vallen. Daarnaast is het goed om jezelf in de avond minder lang bloot te stellen aan daglicht. Doe in de avond je gordijnen dicht zodat je lichaam denkt dat het donker is. Zo zal je sneller die hormonen aan gaan maken waar je moe van wordt. Het is ook goed om je slaapkamer extra donker te maken. Zo kan het daglicht je niet alsnog verhinderen wanneer je in slaap probeert te vallen.
Dan, de hitte. Om ervoor te zorgen dat je hier minder last van hebt kun je beginnen met ervoor zorgen dat je slaapkamer een koele ruimte is. Dit kun je doen door een raam open te zetten of door een ventilator te gebruiken. Draag vervolgens ook alleen dunne en luchtige stofjes wanneer je slaapt. Je lichaam moet de hitte kwijt kunnen, en als je kleren het vasthouden blijf je het warm hebben. Ditzelfde geldt voor je beddengoed. Ga voor dunne lakens en kussenslopen zodat je lichaam de kans krijgt om af te koelen zonder dat je naakt op je bed moet gaan liggen zonder deken. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan zijde, satijn of bamboe.