Step work-outs zijn weer in: dit moet je weten

Sport & gezondheid door Maya Luz

Steps kennen we allemaal wel. Het zijn die verhogingen in de gym die je kunt gebruiken voor allerlei soorten oefeningen. Work-outs die volledig gebaseerd zijn op deze handige gymtool zijn momenteel helemaal in. Dit moet je erover weten.

Lees ook: Is yoga krachttraining, cardio of allebei?

Hoe zien step work-outs eruit?

De step work-outs van dit moment zijn vormgegeven als high intensity interval training, ofwel HIIT. De intensiteit van de oefeningen wisselt af met de muziek en je krijgt veel verschillende oefeningen voor je kiezen. De lessen hebben ook iets weg van danslessen. In de lessen krijg je te maken met bewegingen die wat creatiever zijn dan alleen op de step gaan staan en er weer af stappen. De moves komen vanuit allerlei soorten dans en geven je work-outs dus een leuke ritmische twist. Je kunt tegenwoordig ook een hoop verschillende soorten lessen vinden die zich laten inspireren door verschillende soorten dans. Er is dus voor ieder wat wils.

Wat zijn de voordelen van step work-outs?

Step work-outs klinken dus hartstikke leuk, maar waar zijn ze eigenlijk goed voor. Ten eerste is steppen een hele goede manier om je hartslag omhoog te krijgen. Het is een hele goede cardio work-out die over het algemeen nog best low impact is. Dit betekent dat het een fijne work-out is om te doen als beginner of voor als je op zoek bent naar iets dat niet al te heftig is. Je bent met je hele lichaam in beweging en werkt op deze manier aan je conditie. Je bent tijdens deze work-out het meest bezig met je benen en buikspieren. Hierdoor zal je deze spieren dus naarmate je de work-outs doet, ook trainen. Je hamstrings, kuiten en quads zullen na je eerste sessie zeker wat spierpijn ervaren. Ook is het doen van dit soort work-outs goed voor je balans. Naarmate we ouder worden kan het behouden van onze balans moeilijker worden. Deze work-outs kunnen daarbij helpen.

Tot slot is het ook een ontzettend leuke manier om nieuwe vrienden te maken. Groepslessen zijn sowieso een erg leuke manier om sociaal en sportief te zijn tegelijk. Je leert naarmate je het vaker doet de mensen kennen die de lessen volgen en wie weet hou je er wel leuke vrienden aan over. Maar ook als dat niet gebeurt, steppen is een hele leuke manier om aan je lichaamsbeweging te komen en we raden het zeker aan voor de mensen die erin geïnteresseerd zijn!