Bespaartips; De 3 grootste fouten!

De maatschappij door Djamila

Wanneer mensen besluiten dat ze echt gaan besparen op hun uitgaven en kosten, dan gaan ze er vaak in eerste instantie voortvarend aan de slag. Ze skippen vaak de luxe uit hun leven en daarmee de zaken die het leven juist een beetje leuk maken. Denk aan uiteten gaan, mooie kleding of een weekendje weg. Maar dit is vaak niet de plek waar de grootste besparingen liggen. De échte winst ligt vaak ergens anders. Hoe jij wel efficiënt overgaat tot een beleid van besparingen wat op de lange termijn hout snijdt? Lees snel verder.

  1. De vaste lasten 

Mensen focussen zich in eerste instantie vaak op de korte klappen en daarmee de incidentele kosten. Iets wat niet heel behulpzaam is op de lange termijn. Er zijn namelijk kosten die iedere maand, jaar of kwartaal terugkomen waar je veel efficiënter op kunt besparen. Van abonnementen tot verzekeringen, dit zijn de plekken waar het gaat om verzekeren de ‘magie’ ligt. Wanneer je hier op gaat focussen zul je zien dat je niet alleen nu, maar ook in de toekomst behoorlijk kunt besparen. Dat komt doordat deze kosten steeds weer terugkomen. Denk aan het oversluiten van verzekeringen naar een lagere, andere variant maar ook de mobiele abonnementen is een voorbeeld van besparingen die het verschil kunnen maken. Een sim only abonnement staat niet in verhouding tot een regulier abonnement mét toestel. En de kwaliteit? Die is gewoon hetzelfde. Vaak kunnen mensen hun telefoon nog prima een aantal jaren gebruiken wanneer de tweejaarlijkse abonnementen aflopen en het scheelt honderden euro’s. Ook een sim only onbeperkt bellen is nog gewoon heel voordeliger zonder dat je inlevert op belkwaliteit. Dus focus op de structurele kosten en niet op de eenmalige.

  1. Wissel het om

Wanneer jullie gewend waren om iedere maand naar een sterrenrestaurant te gaan, dan kan het behoorlijk hard zijn wanneer je deze uit de agenda haalt. Het is echter ook vaak helemaal niet nodig om zo rigoureus aan de slag te gaan. Ga liever voor de wissel tactiek. Wissel iets om voor een andere variant die voordeliger is. Dit vraagt vaak wat creativiteit, maar gaat de overstap veel makkelijker maken. Sterker nog; soms voel je en merk je er niets van. Dus ga naar een voordeliger restaurant, rek de termijn op naar 6 weken en geef een luxe diner als cadeau bij een verjaardag. Ook dure kleding tweedehands kopen kan het veel eenvoudiger maken om te besparen.

  1. De lange adem 

Als laatste tip is het met besparen net als met afvallen, het succes zit ‘m in de lange termijn. Focus niet op de korte klappen maar ga voor resultaat op de lange termijn. Daarom ook goed om structurele kosten aan te pakken en niet alles wat het leven leuk en aangenaam maakt direct te skippen. Wanneer je het structureel en niet te rigoureus aanpakt, zul je zien dat het uiteindelijk allemaal wel meevalt.

Kortom, besparen hoeft helemaal niet lastig of complex te zijn. Het gaat erom dat het met een doordacht plan gebeurt en je consistent bent. Maar denk nooit dat het al te laat is, want ook hierbij geldt; alle beetjes helpen!